polovina-cechu-foti-na-dovolene-chytrym-telefonem
Novinka Polovina Čechů fotí na dovolené chytrým telefonem

Polovina Čechů fotí na dovolené chytrým telefonem

Mirek Kočí

Mirek Kočí

31. 8. 2016 13:30 6

Mobilní telefon si letos na dovolenou přibalil skoro každý Čech a rozhodně ho nevezl jen pro případ nouze. Polovina z českých turistů ho využívá jako náhražku fotoaparátu a velká část si neodpustí ani brouzdání na internetu. Vyplývá to z průzkumu, který pro Vodafone realizovala agentura STEM/MARK.

Reklama

Pryč jsou doby fotoaparátů. Přestože 90 % Čechů je má pořád schované někde doma v zásuvce, při balení na dovolenou si na ně vzpomene jenom polovina. Jejich roli totiž přebraly mobilní telefony. Spolu s připojením k internetu se staly neodmyslitelnou součástí našich životů a ani na dovolené tomu není jinak. Úplně vypnout internet například dokáže pouhých 9 % z dotazovaných, kteří mají mobilní internet. Ostatní řeší přípravy na internetové surfování v zahraničí různě. Větší část Čechů vypíná data a sází výhradně na WiFi (38 %). Čtvrtina kontroluje, zda má roaming zapnutý, a 18 % opatrnějších respondentů cenu roamingu rovnou ověřuje.

Pro téměř polovinu výletníků nahrazuje mobilní internet různé průvodce s informacemi o výletech a zajímavostech z okolí (40 %) a dále také mapy a satelitní navigace (33 %). Nezanedbatelná část ale i na dovolené řeší pracovní záležitosti nebo odmítá přerušit kontakt s přáteli na sociálních sítích. Elektronickou poštu běžně vyřizuje 39 % lidí a v podstatě stejné množství sleduje sociální sítě. Překvapivě jen 28 % respondentů se na nich rovnou chlubí svými novými zážitky. Různé online komunikátory[1] používá 36 %. Ani na dovolené nechce plná třetina respondentů ztrácet přehled o dění a pravidelně čte zpravodajské servery (33 %).

Spousta Čechů myslí na rizika spojená s používáním mobilního internetu i v zahraničí. Více než polovina sice řeší bezpečnost obsahu svého telefonu stejně na dovolené jako kdykoliv jindy, u 29 % uživatelů to ale znamená, že mají nainstalovanou i bezpečnostní aplikaci. Průzkum ukázal, že Češi mají povědomí také o nebezpečí Wi-Fi sítí. K těm pochybným se raději vůbec nepřipojuje pětina z nich a k žádným 6 %. Svá data zálohuje v cloudu na cestách jen 14 % respondentů.

Bezpečnost se však netýká jen v dnešní době tolik cenných dat, ale i zařízení samotných. Skoro třetina respondentů sází na opatrnost a telefony nechává při odchodu z hotelu raději v pokoji či v trezoru. Ti méně úzkostliví je alespoň nenechávají ležet na břehu u vody a na dobu nepřítomnosti se je snaží nějak ukrýt (37 %). Češi svá mobilní zařízení chrání také před mechanickým poškozením – před sluncem téměř polovina dotázaných, zatímco speciální obal proti poškození používá 29 % z nich.

Zdroj: Vodafone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama