amd-pomalu-uzdibuje-podil-na-trhu-s-gpu-nvidii
Novinka AMD pomalu uždibuje podíl na trhu s GPU Nvidii

AMD pomalu uždibuje podíl na trhu s GPU Nvidii

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

23. 8. 2016 16:00 75

Podle analýzy trhu, kterou provedla firma Mercury Research, AMD pomalu ale jistě stoupá v oblasti grafických čipů. Značku Nvidia sice zatím nedohání, nicméně i tak je milé vidět, že se vzpamatovává konkurenceschopnost AMD. 

Reklama

AMD se podle tohoto průzkumu překvapivě daří. Uveřejněná čísla z výsledku analýzy totiž jasně prokazují, že podíl grafických karet AMD stoupá. Tento trend se přitom projevil poprvé za poslední čtyři roky a to už od začátku roku. V segmentu "diskrétních" desktopových grafických karet si AMD polepšilo o 2,5 % oproti prvnímu čtvrtletí tohoto roku. Celkový podíl AMD na trhu se samostatnými grafikami pro desktopy ale stále činí pouhých 22,8 %. 

AMD pomalu uždibuje podíl na trhu s GPU Nvidii
i Zdroj: PCTuning.cz

Na poli neintegrovaných grafických karet pro mobilní zařízení, tedy hlavně pro notebooky si ale AMD vede o poznání lépe s celkovým 36,4% podílem. Oproti konci minulého roku se podíl mobilních grafik od AMD sice nezvýšil o tolik, ale i nárůst o 1,5 % je lichotivý. Za poslední kvartál se nicméně růst podílu zpomalil a je už pouze půlprocentní. Nutno dodat, že ve výsledcích ještě není příliš zohledněn nástup grafik Polaris, jejíchž první modely byly představeny na konci června. 

AMD pomalu uždibuje podíl na trhu s GPU Nvidii
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně tak ale může do výsledků za současný kvartál výrazně promluvit to, jak se budou prodávat méně výkonné grafiky z rodiny Polaris a také dvě varianty grafické karty GeForce GTX 1060, jejichž výhodou je, že cílí na rozličnou sortu zákazníků. Tak či onak to znamená, že AMD možná na trhu s grafikami chytilo "druhou mízu" a jeho budoucnost už není tak černá. Můžeme jen doufat, že si AMD alespoň obdobně povede na trhu s procesory s příchodem architektury Zen. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama