spamu-ve-druhem-ctvrtleti-vladla-politika-a-sport
Novinka Spamu ve druhém čtvrtletí vládla politika a sport

Spamu ve druhém čtvrtletí vládla politika a sport

Mirek Kočí

Mirek Kočí

23. 8. 2016 10:00

Podíl spamu v celkovém objemu e-mailové komunikace se podle Kaspersky Lab ve druhém čtvrtletí tohoto roku zvýšil na 57,3 %. To je o čtyři procentní body více než za stejné období v roce 2015 a o jeden procentní bod více než v předchozím čtvrtletí.

Reklama

Spammery v období od dubna do června nejvíce přitahovala politická témata, převážně blížící se volby ve Spojených státech a jednotliví kandidáti. Dalším zdrojem peněz se staly pro spammery a phishery kvůli sportovním fanouškům Olympijské hry v Brazílii.

Jedním z hlavních témat spamů spojených s politikou byl Donald Trump. V e-mailech podvodníci informovali uživatele o Trumpových jedinečných metodách, jak vydělat peníze, a vyzývali je, aby tyto techniky praktikovali ve vlastním podnikání. Více informací mohly oběti získat pomocí odkazu v e-mailu. Ten je dovedl na falešný zpravodajský portál, který obsahoval i článek o tom, jak Donald Trump vydělal své peníze. Zájemci pak na webové stránce vyplnili formulář a jejich cesta za penězi mohla začít. Uživatelé ale žádné peníze nevydělali. Z celé akce těžili jen kyberzločinci, kteří se takto dostali k citlivým datům.

Anti-phishingový systém se na počítačích uživatelů s řešením Kaspersky Lab spustil ve druhém čtvrtletí 2016 celkem 32 363 492 krát. To je oproti stejnému období o rok dříve téměř o 5 % více. Největší podíl uživatelů napadených phishingovými kampaněmi byl v Číně (20,22 %), Brazílii (18,63 %) a Alžírsku (14,3 %). Množství útoků se oproti roku 2015 zdvojnásobilo.

V období od 1. do 21. června zaregistrovali experti společnosti Kaspersky Lab značný pokles počtu škodlivých spamových kampaní. Během této doby se v porovnání se čtvrtletním průměrem snížilo množství spamových e-mailů, které obsahovaly soubory typu „zip“, dvacetinásobně. Současně botnet Necurs záhadně omezil své podvodné aktivity. Experti Kaspersky Lab nemají jednoznačný důkaz, že by spolu tyto dvě události souvisely. Podle jejich názoru je to ale velmi pravděpodobné. Několik internetových zdrojů uvedlo, že skupina, která stála za botnetem Necurs čelila technickým problémům, které způsobily výpadek. Tyto problémy byly zřejmě rychle vyřešeny, protože po 21. červnu se množství spamových e-mailů i botnetových operací vrátily k normálu.

Společnost Kaspersky Lab doporučuje se před nástrahami podvodníků chránit především opatrností při připojení k internetu. Uživatelé by neměli klikat na pochybné odkazy a umožnit tak instalaci škodlivých pluginů. Bezpečnost by měli podpořit použitím anti-phishingových a anti-spamových nástrojů, které jsou součástí jejich bezpečnostního řešení.

Spamu ve druhém čtvrtletí vládla politika a sport
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: KLTZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama