s-rozhranim-pci-express-4-0-uz-nebudou-grafiky-potrebovat-dodatecne-napajeni
Novinka S rozhraním PCI Express 4.0 už nebudou grafiky potřebovat dodatečné napájení

S rozhraním PCI Express 4.0 už nebudou grafiky potřebovat dodatečné napájení

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

22. 8. 2016 16:00 12

Odhalené specifikace rozhraní PCI-Express 4. generace totiž prozradily, že by budoucí standard mohl zaznamenat obrovský skok v šířce pásma hostitelské sběrnice, ale také v možnostech napájení.

Reklama

Podle posledního návrhu nové specifikace tohoto rozhraní by měla šířka pásma rozhraní dosahovat až na 16 GT/s na jednu linku, což je dvojnásobek současného standardu PCIe 3. generace. Využití všech 16 GT/s na jedné lince by tak znamenalo datovou propustnost až 1,97 GB/s pro rozhraní PCIe x1, až 7,87 GB/s u x4, 15,75 GB/s pro x8 a až 31,5 GB/s při využití všech 16 linek, tedy třeba u grafických karet. 

S rozhraním PCI Express 4.0 už nebudou grafiky potřebovat dodatečné napájení
i Zdroj: PCTuning.cz

Možná ještě podstatnější informací je to, že nová specifikace slibuje čtyřnásobný nárůst dodávané energie přes samotný slot. Díky tomu by mohly základní desky prostřednictvím slotu dodávat přídavným a grafickým kartám až 300 wattů elektrické energie. V současnosti přitom 3. generace PCIe umí dodat pouze 75 wattů a zvládne tak napájet pouze méně výkonné grafiky jako je třeba současný Radeon RX 460. Pokud by byla tato specifikace skutečně zavedena, mohla by odpadnout nutnost integrace dodatečných napájecích konektorů na grafické karty se spotřebou pod 300 wattů. Úplné eliminace dodatečného napájení bychom se však nejspíše dočkali až postupně kvůli zachování zpětné kompatibility. 

S rozhraním PCI Express 4.0 už nebudou grafiky potřebovat dodatečné napájení
i Zdroj: PCTuning.cz

Zájmová skupina PCI-SIG slibuje, že by specifikace mohla být dokončena ještě letos. Její uvedení v život by však mohlo ještě chvíli trvat. Kromě nové sběrnice se hovoří také o standardizovaném kabelu PCIe OCuLink, který by sloužil třeba pro připojení externích grafických karet pomocí doků k notebookům. Kabel by však mohl posloužit i k připojení vysokorychlostních disků. 

Zdroj: Tom's Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama