xiaomi-mi5-v-testu-naplni-vysoke-ambice
Novinka Xiaomi Mi5 v testu: naplní vysoké ambice?

Xiaomi Mi5 v testu: naplní vysoké ambice?

Mirek Kočí

Mirek Kočí

22. 8. 2016 10:00 8

Xiaomi se letos na barcelonském veletrhu MWC osmělilo a v jeho rámci prezentovalo svůj nejnovější top model Mi5. A jak se předpokládalo, dočkali jsme se opravdu povedeného špičkového smartphonu. Menším překvapením bylo, že na trh dorazil rovnou ve třech verzích, které se liší hardwarem i povrchovou úpravou zadního krytu. Nejlepší verze Pro má keramická záda, my jsme na test dostali variantu s krytem ze skla.

Reklama

Pro koho je Xiaomi Mi5 určen?

Telefon jistě ocení všichni uživatelé, kteří hledají vysoký výkon a kvalitní zpracování za přijatelnou cenu. Za částku deset tisíc korun získají precizně zpracovaný smartphone s vysokým výkonem pro pro náročné operace i hraní nejnovějších her. Na své si přijdou i ti, kteří hledají kvalitní fotomobil, protože Mi5 pořizuje opravdu detailní snímky. Pozici na českém trhu smartphonu ale podráží hlavně absence podporovaných rychlých dat LTE (konkrétně pásem 800 a 900 MHz). Někomu může být proti srsti i to, že chybí slot pro paměťové karty.

Jak hodnotíme vzhled?

Design není špatný, ale ani ničím zásadně překvapující nebo inovativní. Výborné Xiaomi nám tak trochu připomíná Samsungy Galaxy S7. Ale zase to není nic zásadního, o žádnou vyloženou kopii nejde.

Záda zařízení jsou po stranách prohnutá a pokrývá je sklo. Z boku pak křivky telefonu obepínají kovové rámečky. Na pravé straně najdeme tlačítka hlasitosti a vypínací/zapínací tlačítko, vlevo je šuplíček pro SIM kartu. Nahoře je výstup pro sluchátka, ve spodní hraně pak našel své místo reverzibilní USB-C konektor.

Výbava na jedničku

Přední strana vystavuje na odiv 5,15palcový IPS displej, který má Full HD rozlišení (1 920 × 1 080 pixelů), což je méně než u konkurence. Ale zásadně to nevadí. Mobil díky tomu potřebuje ke svému chodu méně energie, takže baterie s kapacitou 3 000 mAh bohatě stačí. Samozřejmě, že pokud telefon intenzivně využíváte a například na něm často hrajete hry, každodenní nabíjení je nutností, ale celý den provozu akumulátor spolehlivě vydrží. Mobil navíc dostal do vínku rychlé nabíjení. S nabíječkou Quick Charge 3.0 se akumulátor za půl hodiny nabije na 83 procent své kapacity. Ještě se krátce vraťme k displeji. Neměli bychom zapomenout zmínit, že dotykový panel nabízí syté a jasné barvy a také nadprůměrný kontrast.

Tlačítka pod displejem jsou tři. Vpravo je to tlačítko Zpět a vlevo buď Poslední spuštěné aplikace, nebo Menu. Obě tlačítka jsou senzorová, prostřední Domů je pak hardwarové a skrývá v sobě i okamžitě reagující čtečku otisků prstů.

Na testování jsme měli k dispozici verzi Mi5 s 3 GB RAM a vnitřní pamětí o velikosti 32 GB (uživatelský dostupných po prvním spuštění bylo zhruba 24,5 GB). Velmi svižný provoz telefonu zařizuje čtyřjádrový procesor Snapdragon 820 na frekvenci 1,8 GHz. V populárním testu AnTutu nadupané Xiaomi dosáhlo výsledku 117 tisíc bodů, což ho řadí ke špičce. Bez problémů si tedy poradí s nejnovějšími hrami náročnými na výpočetní výkon.

Vedle špičkového čipsetu ve výbavě nechybí ani prvky konektivity jako WiFi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth (4.1) nebo NFC. Mimo to má mobil také infračervený port, díky němuž ho lze používat místo dálkového ovladače k domácí elektronice.

Specifikace

Konstrukce: kovový rám + sklo/keramika, 145 × 69 × 7,25 mm, 129 gramů

Displej: 5,15 palce, IPS LCD, 1 920 × 1 080 px, jemnost 424 ppi

Operační systém: MIUI 7.5 (postavený na Androidu 6.0 Marshmallow)

Procesor: Qualcomm Snapdragon 820

Paměť: 3 GB RAM, úložiště 32 GB, nemá microSD slot

Fotoaparát: 16 Mpx, blesk, OIS, 4K video + přední 4 Mpx

LTE: 1800, 2100, 2600 MHz (chybí 800 a 900 MHz)

Konektivita: USB-C, Bluetooth 4.1, NFC, Infraport, WiFi, GPS, čtečka otisků prstů

Baterie: 3 000 mAh, rychlonabíjení

Fotoaparát

Xiaomi Mi5 má šestnáctimegapixelový fotoaparát s čtyřosou optickou stabilizací, který zvládá nahrávat videa v rozlišení až 4K. Fotočip vyrobilo Sony: konkrétně byl použit CMOS snímač Exmor RS IMX298 s velikostí 1/2,8", na který světlo dopadá skrze optiku se světelností f/2,0.

Kvalita snímků je dobrá a foťák Mi5 hodnotím jako slušný nadprůměr. Špatně si přitom nevede ani v horších světelných podmínkách. Za úplné tmy potom vypomůže dvoutónová LED. Rozlišení přední kamery (4 Mpx) nikoho moc neohromí, ale snímky vyloženě nezklamou.

Video

Systém a prostředí

Mi5 pohání operační systém Android ve verzi 6.0 Marshmallow, který je však zabalen do nadstavby MIUI 7.5. Proprietární prostředí jako takové je velice intuitivní, působí svěžím dojmem a celkově funguje velice plynule. Uživatelé mohou navíc používat nespočet témat. Já osobně jsem si oblíbil zejména to, které připomíná čistý tovární Android přímo od Googlu.

Velkým problémem Xiaomi Mi 5 je lokalizace. My jsme měli testovací kus, jehož software byl kompletně přizpůsobený pro čínský trh, čínské služby a tak podobně. Chyběla čeština a hlavně to nejdůležitější – služby Googlu. Po asi deseti minutách hledání jsem našel návod, jak výše zmíněné do telefonu dostat, aby se jej dalo normálně používat. Pro běžné uživatele to však může znamenat velký problém. Komunita kolem MIUI je však velmi aktivní a ke stažení je naštěstí lokalizovaná ROM. V tomto případě však zase vyvstává problém s flashováním firmwaru, které vyžaduje jistou znalost, o ztráte záruky telefonu pak ani nemluvě.

Závěr

Xiaomi Mi5 je precizně zpracovaný telefon s nadbytkem výkonu, který mu propůjčuje prověřený čip od Qualcommu a dobrým fotoaparátem. Veliký je tak akorát a proto dobře padne do ruky. Nezklame však ani hmotností, která se vyšplhala na 129 gramů, což je vskutku výborná hodnota. Potěší také funkce dualSIM, NFC a solidní výdrž na baterii.

Opravdu velkým problémem telefonu je absence u nás nejčastěji používaných frekvencí LTE (800/900 MHz). Podpora LTE je podle nás u moderního smartphonu natolik zásadní, že to pokládáme za neodpustitelný nedostatek. Signál 3G nelze mimo města téměř najít a lepší už to zřejmě nebude. Naopak signálem LTE operátoři nyní pokrývají celé Česko.

Ze špičkového Xiaomi se tak rázem stává louda s pomalými daty a to hodně bolí, obzvlášť když z peněženky vytáhnete deset tisíc korun. I přesto však nepochybujeme, že se najdou uživatelé, pro které tato vlastnost nehraje prim, a právě pro ně může být „mi pětka“ to pravé ořechové.

Za zapůjčení smartphonu děkujeme e-shopu xiaomimobile.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama