osa-chce-zavest-poplatky-i-za-mobilni-telefony
Novinka OSA chce zavést poplatky i za mobilní telefony

OSA chce zavést poplatky i za mobilní telefony

Mirek Kočí

Mirek Kočí

19. 8. 2016 19:00 36

Po paměťových kartách či prázdných CD a DVD chce Ochranný svaz autorský zavést plošný poplatek i na všechny nové mobilní telefony. Za každý gigabyte paměti by na jeho účet mohlo putovat 1,5 koruny. Maximálně však 90 korun.

Reklama

„Vím, že to bude velice kontroverzní výrok, ale myslím si, že by se měly zavést poplatky i za mobily, tak jako se platí za flash disky. OSA by měla dostávat 1,5, koruny za každý gigabyte paměti mobilu. Nejvýše však 90 korun. Taková sazba by byla za všechny kolektivní správce dohromady,“ uvedl předseda představenstva OSA Roman Strejček v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Strejček tvrdí, že i na mobily si lidé často nahrávají nelegální obsah, kterým tak porušují autorská práva. Na poplatku z telefonů proto neshledává nic špatného a zároveň argumentuje tím, že podobná praxe již funguje v řadě okolních států, například v Německu, Francii, Itálii, Belgii, Nizozemsku či Rakousku.

Podle něj OSA neplánuje tlačit na změnu vyhlášky ministerstva kultury, ale pracuje na tom, aby se dohodl trh. Nesouhlas s poplatkem už ale vyjádřil tuzemský přední obchod s elektronikou Alza.cz, který uvádí, že poplatek vždy platili a platí koncoví zákazníci, protože se přirozeně promítá do koncové ceny zařízení. S nápadem OSA nesouhlasí ani místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal.

Zdroj: HN

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama