soud-v-rusku-zamitl-odvolani-googlu-proti-antimonopolni-pokute
Novinka Soud v Rusku zamítl odvolání Googlu proti antimonopolní pokutě

Soud v Rusku zamítl odvolání Googlu proti antimonopolní pokutě

Mirek Kočí

Mirek Kočí

18. 8. 2016 15:00

Před týdnem ruský antimonopolní úřad (FAS) vyměřil Googlu pokutu 438 milionů rublů (164 milionů Kč) za porušování antimonopolních pravidel na trhu s mobilními telefony a tablety. Americká firma se proti rozsudku odvolala, ruský soud však její stížnost zamítl.  Google se musí podřídit rozhodnutí do osmi dní, jinak mu hrozí další pokuta.

Reklama

Americká firma podle FAS porušila zákony, protože po výrobcích mobilních zařízení využívajících Android požadovala předinstalování některých aplikací. Ruský antimonopolní úřad se tímto případem zabýval na základě iniciativy společnosti Yandex, která je na ruském trhu jedničkou mezi internetovými vyhledávači, tedy hlavním ruským konkurentem vyhledávače Google.

Google má v současné době problémy rovněž s antimonopolními regulátory v Evropské unii. Evropská komise firmu v dubnu v souvislosti se systémem Android obvinila ze zneužívání dominantního postavení na trhu. Americká firma podle ní po výrobcích mobilů a tabletů požadovala mimo jiné předinstalování svého vyhledávače a webového prohlížeče.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama