nvidia-ma-rekordni-trzby-a-bude-dale-rust
Novinka Nvidia má rekordní tržby, a bude dále růst

Nvidia má rekordní tržby, a bude dále růst

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 8. 2016 07:49 107

Nvidia má nejvyšší tržby za posledních deset let, a možná i v celé historii firmy 

Reklama
Nvidia má rekordní tržby, a bude dále růst
i Zdroj: PCTuning.cz

Nvidia před pár dny oznámila výsledky za poslední kvartál Q2/17 končící posledním červencem. Jsou rekordní v každém ohledu. Hrubý zisk byl 1,43 miliardy dolarů, což je za posledních deset let nejvyšší čtvrtletní příjem. Možná dokonce nejvyšší v historii firmy, jelikož dále než do roku 2006 jsem se nedíval. Proti stejnému kvartálu vloni jde o nárůst o 24 procent. Hrubá marže narostla o 3 procenta na 57,9 procent. Jen pro srovnání, AMD se potácí na hodnotě 31 procent, což je skoro poloviční marže.

Zisk byl 317 milionů dolarů, po odečtení ztráty za odkoupení společnosti Icera, měla Nvidia čistý zisk 253 milionů dolarů. Nárůst vůči předchozímu čtvrtletí je 29 procent. Částka před započtením všech odečtů, byla ale vyšší - 383 milionů. Nvidia ale vyplácí odškodnění 30 USD za GTX 970, což už započítali do odečtů. Dále se také v tomto období vyplácí dividenda a splácí půjčky.

Nvidia má rekordní tržby, a bude dále růst
i Zdroj: PCTuning.cz

Kdo vloni investoval do akcií Nvidia, musí být spokojen. Vloni v tuto dobu startovala NVDA na 28 USD, dnes po roce je cena 63 USD. To je nárůst 125 procent, kdo investoval zkrátka zbohatl a to jen za jeden rok. Jen pro srovnání, cena za jednu AMD je 6 USD.

Nvidia má rekordní tržby, a bude dále růst
i Zdroj: PCTuning.cz

I když se Nvidia stále snaží diverzifikovat svůj byznys, stále jí živí grafické karty. Ty rostly o 25 procent, a celkově z celých tržeb tvoří drtivou většinu. Tegra také rostla, zejména díky použití v automobilech a herních konzolích, které jsou zejména v USA hodně oblíbené. V Evropě spíše nikoliv.

Výhledy jsou také více než pozitivní. Společnost v dalším kvartále očekává další růst, tentokrát opět na rekordních 1,68 miliard. Marže má poskočit o další procento. I v pomyslné krizi PC odvětví, Nvidia stále roste. Pokud máte co nabídnout, tak zkrátka vyděláte.

Trh ukázal, že platí, co jsem napsal nedávno ve "víkendovém zamyšlení". Lidé kašlou na efektivní karty s "pokročilými funkcemi", které nemají výkon - nebo mají výkon jako tři roky staré věci, ale prostě chtějí vysoký výkon a to za každou cenu. Je vidět, že lidé zaplatí i za Mainstream čip převlečený za High-end, extrémně předraženou cenu. Viz luxusní prodeje Pascalů za jejich ceny.

Zdroj: Nvidia, Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama