seagate-predvedl-ssd-s-kapacitou-60-tb
Novinka Seagate předvedl SSD s kapacitou 60 TB

Seagate předvedl SSD s kapacitou 60 TB

Mirek Kočí

Mirek Kočí

15. 8. 2016 13:00

Nový disk je určen primárně pro serverové a flashové sestavy, kterým by měl pomoci utlumit stále vyšší nároky na úložný prostor. Do prodeje se dostane příští rok a tak není velkým překvapením, že jeho cenu zatím neznáme. Asi ale nebudeme daleko od pravdy, když už teď napíšeme, že se zřejmě bude pohybovat v řádech statisíců korun.

Reklama

Prototyp SSD s kapacitou 60 TB společnost Seagate prezentovala na konferenci Flash Memory Summit. Aby bylo možné dosáhnout obří kapacity, výrobce využil 1 280 NAND čipů typu 3D TLC od společnosti Micron a vlastní řadič LSI TT50761. Klíčem k extrémní kapacitě jsou ale především speciální ONFI můstky, které se starají o přepínání mezi jednotlivými čipy pro jeden kanál řadiče a výsledkem je tedy možnost adresovat maximální počet paměťových čipů na jeden řadič.

Rekordní úložiště je uloženo v krabičce 3,5“ formátu a lze ho proto zasunout do běžného serverového slotu s SAS rozhraním (Serial Attached SCSI). V případě sekvenčního čtení máme u nového SSD počítat s hodnotami okolo 1 500 MB/s, u zápisu pak s 1 000 MB/s. Při čtení 4kB bloků dat z náhodných pozic je výkon solid-state disku 150 000 IOPS.

Spotřeba disku ve špičce přitom dosahuje až 15 W, dodal výrobce a zároveň avizoval, že by do budoucna u SSD z vlastní produkce chtěl navýšit kapacitu až na 100 TB.

Seagate předvedl SSD s kapacitou 60 TB
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: neowin

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama