iran-zakazal-mobilni-hru-pokemon-go
Novinka Írán zakázal mobilní hru Pokémon Go

Írán zakázal mobilní hru Pokémon Go

Mirek Kočí

Mirek Kočí

8. 8. 2016 17:00 2

Mobilní hra Pokémon Go sice trhá rekordy v počtu stažení na platformě Android i iOS, ale ne všude se tento fenomén setkává s porozuměním. První zemí, která aplikaci zakázala, je ortodoxní Írán. Důvodem jsou blíže nespecifikované „bezpečnostní obavy“.

Reklama

Přestože v Íránu jsou značná omezení v přístupu na internet, Íránci na sociálních sítích v posledních týdnech probírali hraní Pokémon Go. Zástupce islámské republiky v červnu dokonce kontaktoval tvůrce aplikace studio Niantic a snažil se zjistit, do jaké míry bude firma ochotná s Íránem spolupracovat. K žádné dohodě ale zřejmě nedošlo a výsledkem je tak nyní úplný zákaz aplikace.

Proti chytání virtuálních příšerek se už ostře postavila také například Saúdská Arábie. Hrát hru nesmějí také indonéští policisté ve službě a izraelští vojáci na základnách, protože aplikace aktivuje kameru a GPS polohu v telefonu, což by mohlo vést k úniku citlivých informací, jako je umístění základny či její fotografie. V New Yorku nesmějí hru hrát také na 3 000 registrovaných sexuálních násilníků, aby ji nemohli využívat k zjištění, kde se vyskytují skupiny mladých hráčů nebo je někam lákat.

V Pokémon Go musí hráči aktivně hledat malé virtuální příšerky ukryté různě po městě. Stačí spustit aplikaci v chytrém telefonu a podle mapy pak vyrazit na lov. Samotný odchyt probíhá prostřednictvím fotoaparátu v mobilu nebo tabletu. Přes displej mobilního zařízení totiž ve skutečném prostoru uživatelé virtuální příšerky vidí.

Hra je na Google Play a App Store ke stažení zadarmo. Jediné, co je potřeba, je herní účet.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama