v-google-play-se-objevily-podvodne-verze-aplikace-prisma
Novinka V Google Play se objevily podvodné verze aplikace Prisma

V Google Play se objevily podvodné verze aplikace Prisma

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 8. 2016 11:00 1

Bezpečnostní společnost ESET objevila v oficiálním obchodě Google Play několik falešných verzí populární mobilní aplikace Prisma, která slouží k editaci a transformaci fotografií.

Reklama

Falešné verze byly v obchodě k dispozici ještě před oficiálním vydáním aplikace, která se předtím těšila velké popularitě u uživatelů iPhonů. Aplikace byly z obchodu odstraněny po upozornění ESETu, předtím však dosáhly 1,5 milionu stažení.

Prisma je aplikace určená pro editaci fotografií vytvořená společností Prisma Labs, Inc. Po excelentních hodnoceních, která dostala od uživatelů iPhonů a iPadů, se na ni těšili i majitelé mobilů a tabletů s operačním systémem Android. Před oficiálním vydáním v Google App Storu se však v obchodě objevily její falešné náhražky, které těžily z netrpělivosti uživatelů.

Nejnebezpečnější falešné Prisma aplikace nastěhovaly po nainstalování do zařízení trojské koně, ty ESET detekoval jako Android / TrojanDownloader.Agent.GY. „Pokud vezmeme v úvahu její popularitu na platformě iOS, tak bylo jasné, že Prisma aplikace bude Android uživateli toužebně očekávaná. Takové situace často přitahují záškodníky, kteří na Google Play umisťují falešné aplikace, aby využili vlnu zájmu,“ varuje Lukáš Štefanko, výzkumník ESETu.

Doporučení expertů

Dodržujte základní pravidla užívání Android aplikací:

1) Stahujte aplikace pouze z uznávaných zdrojů

2) Prohlédněte si recenze ostatních uživatelů a zaměřte se na ty negativní (myslete na to, že pozitivní mohou být falešné)

3) Přečtěte si podmínky používání aplikace, zaměřte se na povolení, které aplikaci dáváte

4) Používejte ověřenou mobilní bezpečnostní aplikaci

Pokud je velký zájem o aplikaci, kterou si chcete stáhnout, následujte i tato doporučení:

1) Při hledání aplikace v obchodě očekávejte, že narazíte na její falešné verze

2) Důkladně si prostudujte název aplikace a také název autora aplikace - musí sedět s oficiálním názvem aplikace a také její developera, ne jen se na ně podobat

Zdroj: ESET TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama