western-digital-a-toshiba-prichazi-s-64vstvymi-3d-nand-flash-pametmi
Novinka Western Digital a Toshiba přichází s 64vstvými 3D NAND flash pamětmi

Western Digital a Toshiba přichází s 64vstvými 3D NAND flash pamětmi

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

28. 7. 2016 16:30 1

Ve spolupráci firem Western Digital a Toshiba nyní vznikly nové paměťové čipy 3D NAND flash, které se skládají ze 64vrstev. 

Reklama

Jedná se o již třetí generaci tzv. BiCS (Bit-Cost Scaling) NAND flash pamětí, které spolu vyvíjí tito dva výrobci, čímž se snaží soutěžit s hlavním konkurentem firmou Samsung, který má nyní v portfoliu 48vstvé paměti stejného typu. Výhodou škálování vrstev na sebe je menší potřebná plocha na povrchu desky tištěných spojů pro danou kapacitu, což se hodí zejména u menších zařízení, ale samozřejmě také v SSD. 

Western Digital a Toshiba přichází s 64vstvými 3D NAND flash pamětmi
i Zdroj: PCTuning.cz

První vyráběné čipy BiCS3 budou obsahovat 256 gigabitovou paměť. V pozdější fázi však hodlají zmínění výrobci přinést i větší kapacity. Dostat bychom se tak prý měli na 512 GB kapacity na jeden čip, což by znamenalo, že dva paměťové čipy například v SSD mohou přinést kapacitu 1 TB. Nutno dodat, že této kapacity může být dosaženo s využitím TLC buňek. Čipy však mohou být vybaveny také MLC buňkami s lepší životností a výkonem, což ale bude ve výsledku vykoupeno nižší kapacitou. 

Hromadná výroba BiCS3 3D NAND flash pamětí by měla začít ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku. Na začátku příštího roku by se tak mohli objevit první disky a jiná zařízení využívající tuto novinku z dílny WD a Toshiby. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama