chystate-se-na-vylet-t-mobile-upozornuje-na-zajimave-bts
Novinka Chystáte se na výlet? T-Mobile upozorňuje na zajímavé BTS

Chystáte se na výlet? T-Mobile upozorňuje na zajímavé BTS

Mirek Kočí

Mirek Kočí

21. 7. 2016 13:00 1

Borovice, posed, veřejná lampa nebo komín? T-Mobile v rámci dvacátého výročí zapátral v historii výstavby vysílačů a vytipoval ty nejzajímavější, které mohou zákazníci vidět či navštívit při svých letních výletech.

Reklama

„Za dvacetiletou historii společnosti jsme si museli při výstavbě vysílačů poradit s mnoha překážkami. Atypické lokality a prostory často vyžadovaly, abychom zachovali ráz okolní krajiny či harmonický obraz místní kulturní výstavby,“ vysvětluje historické pronikání výstavby do okolní zástavby Petr Dolejš, senior manažer řízení platforem sítí a služeb T-Mobile Czech Republic, který ve společnosti pracuje plných 20 let a od počátku se věnuje výstavbě sítě.

Jedním z nejzajímavějších vysílačů je strom. BTS v podobě borovice je k vidění v osadě Hřebenka u obce Malé Kyšice, kousek od Unhoště. Vysílač naprosto realisticky zapadá do okolního lesa, poznat ho lze pouze díky malému plotu a dřevěného domečku (viz odkaz).

Další ze zajímavých stanic je falešný posed (kazatelna) v obci Bystré u Janovic, nedaleko Frýdku-Místku. Leží přesně zde. Z dálky se turista může oprávněně domnívat, že jde o skutečnou kazatelnu, kam pravidelně chodí myslivci, ale na tuto stavbu chodí pouze technici.

Atraktivní je také falešný komín na hotelu Concertino, který je na střeše budovy v řadě měšťanských domů v centru Jindřichova Hradce.

Celá řada dalších atypických BTS je k vidění přímo v Praze. Jednou z nich je například lampa – stožár veřejného osvětlení Na Vypichu, speciální omni antény jsou na několika objektech umístěny pod atikou střechy, např. na Praze 1, U Starého hřbitova zde, jiná je na rohu ulice Karlova a Husova, Praha 1 zde, další jsou umístěny v posledním patře vodárenské věže (v oknech mezi hodinami) v Korunní 66. Atypický vysílač je umístěn také na kostele sv. Mikuláše na Malostranském náměstí – anténa je u vchodu na levý balkon, mezi sochami zde.

Další zajímavé vysílače jsou malé omni anténky, tzv. microcelly, mnohdy umístěné v historických centrech měst v černém kovaném držáčku na pouliční lampy. K vidění jsou např. v centru Hradce Králové.

Zdroj: T-Mobile TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama