japonsky-konglomerat-softbank-kupuje-arm-za-32-miliard-dolaru
Novinka Japonský konglomerát SoftBank kupuje ARM za 32 miliard dolarů

Japonský konglomerát SoftBank kupuje ARM za 32 miliard dolarů

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

19. 7. 2016 09:00 3

BBC včera informovalo o tom, že japonský telekomunikační gigant SoftBank odkoupí britskou společnost ARM zabývající se návrhem procesorových architektur. 

Reklama

Společnost SoftBank, která se zabývá hlavně telekomunikacemi, ale je významným hráčem také na poli e-commerce, služeb na internetu a finančním byznysu, hodlá za ARM utratit částku 32 miliard dolarů, což je v přepočtu více než 780 miliard korun. Třetí největší japonská firma si tuto částku může dovolit hradit z vlastních rezerv pouze částečně a z části si na odkup vezme úvěr.

Japonský konglomerát SoftBank kupuje ARM za 32 miliard dolarů
i Zdroj: PCTuning.cz

Architektury ARM jsou v současnosti hojně využívané u mobilních procesorů různých výrobců zejména pro chytré telefony a tablety. Toho si je patrně vědom i SoftBank a nehodlá do struktury firmy ARM nijak výrazně zasahovat. Částka, kterou SoftBank za akvizici ARM utratí, je o 43 procent vyšší než je současná hodnota ARM. Firma z Cambridge byla totiž naposled oceněna na 22,3 milionu dolarů. 

Co nám změna vlastníka firmy ARM přinese, zatím není jasné. ARM je ostatně živý zejména z prodeje licencí procesorových architektur, které využívají partneři jako je Samsung, Huawei či Qualcomm. Očekává se však, že firma nadále poroste, což je reálné vzhledem k rozmachu internetu věcí a tomu, jak je doposud úspěšná. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama