cesi-na-cestach-riskuji-pripojenim-k-nezabezpecene-wifi-ukazal-pruzkum
Novinka Češi na cestách riskují připojením k nezabezpečené WiFi, ukázal průzkum

Češi na cestách riskují připojením k nezabezpečené WiFi, ukázal průzkum

Mirek Kočí

Mirek Kočí

12. 7. 2016 13:00

Češi se často během cestování připojují k nezabezpečeným WiFi sítím. Riskují tak zneužití svých osobních dat. Vyplývá to z průzkumu Kaspersky Lab mezi 11 850 uživateli z celého světa, včetně České republiky.

Reklama

Už při cestě z letiště je téměř třetina (29 %) dotázaných českých uživatelů online. 76 % z nich chce dát své rodině a blízkým vědět, že dorazili v pořádku. Téměř polovina (46 %) respondentů z Česka se připojuje hlavně proto, aby si mohla stáhnout informace potřebné k cestování. Dalšími důvody pro připojení k internetu jsou u téměř čtvrtiny (23 %) práce, ve 20 % případů využití sociálních sítí. Jeden ze tří (32 %) dotázaných přiznává, že se k internetu připojuje vždy hned, jak je to možné.

Lidé jsou zvyklí být neustále online. Při cestování proto většinou nevěnují pozornost tomu, kde a jak se připojují nebo kdo je může „sledovat“. Sedm z deseti (74 %) Čechů z průzkumu se připojuje k nezabezpečeným WiFi sítím, které jsou volně dostupné na veřejných místech jako letištní terminály, hotely, kavárny nebo restaurace. Jsou na tom jen o poznání lépe, než je celosvětový průměr (82 %).

Nedostatek pozornosti, kterou uživatelé věnují zabezpečení během cestování, nahrává kybernetickým zločincům. Jejich obětí se stal téměř každý pátý (18 %) dotázaný český cestovatel. Pro srovnání – obětí klasického zločinu se stalo pouze 1 % Čechů na cestách.

I přesto, že se digitální návyky cestovatelů mění, stále hrozí nebezpečí, že kvůli připojení k veřejným nezabezpečeným sítím budou zneužita jejich osobní data. Přibližně polovina dotázaných Čechů uvedla, že přes WiFi připojení v zahraničí používá internetové bankovnictví (47 %) a nakupuje na internetu (33 %).

Zdroj: Kaspersky Lab TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama