cesi-nakupuji-stale-casteji-levnejsi-smartphony-ukazal-pruzkum
Novinka Češi nakupují stále častěji levnější smartphony, ukázal průzkum

Češi nakupují stále častěji levnější smartphony, ukázal průzkum

Mirek Kočí

Mirek Kočí

4. 7. 2016 11:00 2

Na trhu s chytrou elektronikou je v posledních letech patrný rostoucí zájem o zboží v nižší cenové kategorii na úkor střední třídy. Stále posilující trend je nejviditelnější zejména u mobilních telefonů.  Zatímco v roce 2013 patřil prodaným smartphonům v ceně mezi 4 000 až 8 000 korun třiceti čtyř procentní podíl (34,2 %), vloni to bylo již jen necelých dvacet procent (18,7 %). Vyplývá to alespoň z prodejních statistik řetězce Expert Elektro, které zároveň ukazují, že Češi o chytré telefony zájem neztratili, jen je ale častěji vybírají v nižší cenové relaci. V posledních dvou letech si totiž své smartphony ve většině případů již pořizovali v ceně kolem 3000 korun.

Reklama

Za změnou stojí zejména technologický pokrok, díky čemuž i cenově nenáročné telefony mohou mít základní funkce na dobré úrovni. Smartphony s cenou od 2000 do 4 000 korun si tak zachovávají stabilní růst svého prodejního podílu, který od roku 2013 narostl bezmála o polovinu na 63,3 %. Nejvíce ztrácela právě střední cenová kategorie, kdy se podíl prodaných smartphonů za cenu 4 000 až 8 000 korun ‚smrskl‘ rovněž téměř dvojnásobně na loňských 18,7 %.

V případě nejlevnějších a naopak nejdražších telefonů tak dramatické změny nevidíme, ale kdysi silný střední segment kolem šesti tisíc korun v oblíbenosti předběhly telefony levnější. Přinejmenším v krátkodobém časovém horizontu by měl tento trend posilovat. Zároveň lze podobný vývoj vysledovat i u tabletů.

Zdroj: EE

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama