android-drti-mobilni-svet-windows-phone-je-v-klinicke-smrti
Novinka Android drtí mobilní svět. Windows Phone je v klinické smrti

Android drtí mobilní svět. Windows Phone je v klinické smrti

Mirek Kočí

Mirek Kočí

24. 5. 2016 04:00 9

Podle analytické společnosti Gartner se ze zavedených operačních systémů pro chytré telefony v prvním čtvrtletí letošního roku nejvíce dařilo systémům Android a iOS. Naopak podíl platformy Windows Phone (respektive Windows 10 Mobile) od Microsoftu se propadl takřka na samotné dno.

Reklama

Podle dat zveřejněných Gartnerem nic nenasvědčuje tomu, že by dominantní postavení systému Android mělo v dohledné době skončit. V prvním čtvrtletí letošního roku se prodalo 293,8 milionu smartphonů s Androidem, což znamená podíl 84,1 procenta (před rokem 78,8 procenta). Systému iOS patří podíl 14,8 procenta, loni to stejnou dobou bylo 17,9 procenta. Apple za uplynulý kvartál prodal 51,6 milionu iPhonů.

Je veřejným tajemstvím, že se mobilním Windows stále nedaří nějak významně prosadit a nová data analytiků to potvrzují. 2,4 milionu prodaných smartphonů s tímto systémem za kvartál totiž znamená podíl pouze 0,7 procenta. Podíl klesl i platformě BlackBerry (0,2 procenta/před rokem 0,4 procenta).

Celkově se počet prodaných smartphonů podle Gartneru meziročně zvýšil o 3,9 procenta na 349 milionů kusů, přičemž za nárůst prodejů mohou zejména levné modely na rozvojových trzích a cenově dostupné telefony s podporou LTE.

Zdroj: Gartner

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama