google-mozna-dostane-rekordni-pokutu-od-eu
Novinka Google možná dostane rekordní pokutu od EU

Google možná dostane rekordní pokutu od EU

Mirek Kočí

Mirek Kočí

16. 5. 2016 15:00 23

Britský list The Sunday Telegraph s odvoláním na informované zdroje tvrdí, že Google by mohl v příštích týdnech dostat v Evropské unii rekordní pokutu za zneužívání dominantní pozice svého webového vyhledávače.

Reklama

Výše pokuty ještě nebyla definitivně stanovena, ale spekuluje se o částce tři miliardy eur (81 miliard korun). Případně může dojít i k tomu, že Evropská komise Googlu vyměří postih v hodnotě až deseti procent jeho celosvětových tržeb.

Teoreticky by tak pokuta mohla činit přes šest miliard eur (asi 160 miliard korun). To, zda se informace britského listu potvrdí, bychom se měli dozvědět během června. Doposud nejvyšší pokutu vyměřila komise v roce 2009 výrobci procesorů Intel, a to ve výši 1,1 miliardy eur. 

I kdyby ale k udělení pokuty nakonec nedošlo, problémy Googlu v EU tím neskončí. Evropská komise tuto firmu obviňuje totiž také z toho, že má dohodu s výrobci smartphonů, která jí zajišťuje výhodu jejích vlastních aplikací pro operační systém Android oproti aplikacím dalších stran.

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama