cesi-zaostavaji-v-pevnem-internetovem-pripojeni-za-prumerem-eu
Internet Novinka Češi zaostávají v pevném internetovém připojení za průměrem EU

Češi zaostávají v pevném internetovém připojení za průměrem EU

Mirek Kočí

Mirek Kočí

17. 5. 2016 09:00 1

Podle nejnovějších statistik Českého telekomunikačního úřadu je Česká republika stále pod průměrem EU v rozšíření vysokorychlostního internetu prostřednictvím pevných linek. Zatímco evropský průměr byl na začátku minulého roku 31,1 procenta, v ČR to bylo „jen“ 28,4 procenta.

Reklama

Nejrozšířenějším typem připojení k internetu je v ČR WiFi s téměř 27 procenty, následuje xDSL s 24 procenty. Přes 23 procent mají mobilní operátoři a 14 procent kabelové firmy. Připojení po optice má podíl 12 procent. „Podíl přípojek se přitom za posledních pět let zvýšil o deset procentních bodů. Trvale roste počet připojení po optických vláknech na úkor zejména podílu xDSL přístupů přes pevné telefonní linky. Kabelový trh v posledních letech spíše stagnuje,“ tvrdí zpráva ČTÚ.

Internet po optice nabízejí především menší lokální poskytovatelé. ČTÚ očekává, že počet optických přípojek výrazněji vzroste až v souvislosti s připravovaným dotačním programem na budování nových vysokorychlostních přístupových sítí nové generace (NGA).

Češi zaostávají v pevném internetovém připojení za průměrem EU
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama