financni-vysledky-nokie-zaostaly-za-ocekavanim
Novinka Finanční výsledky Nokie zaostaly za očekáváním

Finanční výsledky Nokie zaostaly za očekáváním

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 5. 2016 11:00

Finský výrobce telekomunikačních zařízení v prvním letošním čtvrtletí překvapivě vykázal ztrátu a klesly mu také tržby.

Reklama

Čistá ztráta Nokie za první kvartál dosáhla 513 milionů eur (13,9 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 177 milionů eur před rokem. Tehdy ale ještě firma fungovala jako samostatný podnik. Letos v lednu převzala společnost Alcatel-Lucent (pokud by se nebraly v úvahu náklady na převzetí francouzské konkurence, vytvořila by Nokia v prvním čtvrtletí čistý zisk 139 milionů eur (3,8 miliardy Kč)).

Tržby klesly Nokii o devět procent na 5,6 miliardy eur (151,3 miliardy Kč), a nedosáhly tak na odhady trhu. Nižší, než analytici predikovali, byly rovněž tržby z prodeje telekomunikačních zařízení. Ty se meziročně snížily o osm procent na 5,2 miliardy eur.

Nokia byla od devadesátých let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji však sesadil jihokorejský Samsung Electronics.

Převzetím Alcatelu získala finská společnost silnější postavení na trhu s telekomunikačním zařízením, kde tvrdá konkurence a nízké tempo růstu tlačí ceny dolů. Soupeři Nokie na trhu jsou švédský výrobce Ericsson a čínský konglomerát Huawei.

Finanční výsledky Nokie zaostaly za očekáváním
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Nokia

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama