novy-malware-pro-android-umoznuje-kradeze-informaci-o-kreditnich-kartach
Novinka Nový malware pro Android umožňuje krádeže informací o kreditních kartách

Nový malware pro Android umožňuje krádeže informací o kreditních kartách

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 5. 2016 15:00

Před novým trojským koněm, který krade informace o platebních kartách, varuje národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ. Malware se přitom zaměřuje výhradně na smartphony s Androidem.

Reklama

„Česká republika je na seznamu čtyř zemí, jejichž uživatelé systému Android byli v průběhu uplynulých měsíců nejvíce infikováni trojským koněm, který umožňuje získat administrátorská práva a veškeré informace o zařízení posílat C&C serveru,“ uvádí se na webu CSIRT.CZ.

Výzkumníci varují před tím, že útočníci mohou snadno získat i informace o platebních kartách. „Při zadání příkazu je navíc tento malware (v telefonech je nejčastěji veden pod názvy AVITO-MMS, KupiVip a MMS Центр (MMS Center)) schopen zobrazit falešné okno, které vypadá jako okno aplikace Google Play a požadovat informace o kreditní kartě. Uživatelé tohoto operačního systému by na svých zařízeních určitě měli mít instalovaný anti-malware a dělat pravidelné zálohy,“ dodává zpráva.

Nový malware pro Android umožňuje krádeže informací o kreditních kartách
i Zdroj: PCTuning.cz

Nárůst mobilních hrozeb je v posledních měsících stále patrnější. Nedávná zpráva výzkumníků Check Point Software odhalila, že mobilní trojan HummingBird se v prvním čtvrtletí 2016 umístil v první desítce světových malwarových rodin (psali jsme o tom tady).

Check Point také v březnu identifikoval nejčastější mobilní malware, tři nejrozšířenější malwarové rodiny cílily na zařízení se systémem Android. Jednalo se konkrétně o již zmíněný HummingBad, dále pak také o AndroRAT a Iop.

Nový malware pro Android umožňuje krádeže informací o kreditních kartách
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama