nejrozsirenejsi-malware-v-breznu-byl-conficker-tvrdi-studie
Novinka Nejrozšířenější malware v březnu byl Conficker, tvrdí studie

Nejrozšířenější malware v březnu byl Conficker, tvrdí studie

Mirek Kočí

Mirek Kočí

28. 4. 2016 10:00

Check Point Software zveřejnil seznam malwarových rodin nejčastěji použitých v březnu 2016 ke kyberútokům na podnikové sítě a mobilní zařízení v ČR a po celém světě. Zároveň byl publikován i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se umístila na 95. pozici, což oproti únoru znamená posun o 14. míst. Nejvíce kyberútoků směřovalo na Malawi.

Reklama

Výzkumníci Check Pointu v průběhu března identifikovali více než 1 300 různých malwarových rodin, což je drobný pokles oproti předchozímu měsíci. To ovšem neznamená, že by byl březen bezpečnějším měsícem, jen to ukazuje na skutečnost, že útočníci nemusí vyvíjet zcela nový malware pro útočné aktivity. Prostě jen udělají drobné změny v existujících malwarových rodinách, které umožní aktualizovanou variantou obejít tradiční bezpečnostní opatření. U

Conficker byl v březnu nejrozšířenější malwarovou rodinou a byl zodpovědný za 20 % zaznamenaných útoků, vir Sality za 9,5 % útoků a Cutwail za 4 %. Deset nejčastějších mawlarových rodin bylo zodpovědných za více než polovinu zaznamenaných útoků.

Check Point také v březnu identifikoval nejčastější mobilní malware, tři nejrozšířenější malwarové rodiny cílily na zařízení se systémem Android. Jednalo se konkrétně o HummingBad, AndroRAT a Iop.

Nejrozšířenější malware v březnu byl Conficker, tvrdí studie
i Zdroj: PCTuning.cz

„Po překvapivém únorovém umístění mobilního malwaru HummingBad v Top 10 všech malwarových rodin pokračuje růst těchto útoků i v březnu. Skutečnost, že tato dříve neznámá hrozba je již v první desítce světových malwarových rodin za celé první čtvrtletí roku 2016 ukazuje, jak reálné a rychlé nebezpečí je nárůst mobilního malwaru. Závislost organizací na mobilních zařízeních roste každým dnem, ale mobilní bezpečnost i nadále zaostává za zabezpečením sítí,“ říká Nathan Shuchami, ředitel prevence hrozeb ve společnosti Check Point.

Check Point analyzoval i malware v České republice. Stejně jako v celosvětovém žebříčku je i v České republice na prvním místě červ Conficker. Druhý byl adware Graftor a třetí ransomware Cryptodef.

Více informací o aktuálních kyberhrozbách a útocích najdete zde.

Nejrozšířenější malware v březnu byl Conficker, tvrdí studie
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Check Point TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama