financni-vysledky-applu-jsou-zklamanim-firma-zaznamenala-pokles-trzeb-a-pokles-prodeju-iphonu
Apple Novinka Finanční výsledky Applu jsou zklamáním. Firma zaznamenala pokles tržeb a pokles prodejů iPhonů

Finanční výsledky Applu jsou zklamáním. Firma zaznamenala pokles tržeb a pokles prodejů iPhonů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

27. 4. 2016 14:00 19

Apple za poslední kvartál prodal 51,2 milionu iPhonů, což je o deset milionů méně než loni ve stejném období. Prodej těchto telefonů, které se na celkových tržbách společnosti podílejí dvěma třetinami, tak klesl vůbec poprvé od roku 2007.

Reklama

Výnosy za druhé fiskální čtvrtletí firmě klesly o 13 procent na 50,6 miliardy dolarů (1,2 bilionu Kč), což bylo pod odhady analytiků, kteří čekali tržby kolem 52 miliard dolarů. Čistý zisk Applu se snížil o 30 procent na 10,5 miliardy dolarů (v přepočtu na akcii 1,9 dolaru).

Po zveřejnění finančních výsledků se akcie Applu propadly o sedm procent, za poslední rok ztratily přes čtvrtinu své hodnoty. Společnost navíc předpověděla další propad tržeb. V právě probíhajícím kvartálu by měly klesnout do pásma 41 až 43 miliardy dolarů.

Analytik Ming-Chi Kuo, který je znám důvěrnými vazbami na firmy z dodavatelského řetězce Applu a jeho předpovědi se často ukazují jako zcela přesné, minulý týden uvedl, že chystaný iPhone 7 zřejmě nepřijde s nějakou zásadní novinkou, o které by se dosud nevědělo. I proto podle něj budou prodeje iPhonů letos slabší než loni. Celkový objem udaných telefonů Apple v roce 2016 nemá překročit 200 milionů kusů.

Apple

Zdroj: Apple ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama