druhy-pohled-na-smartphone-xiaomi-redmi-note-3
Novinka Druhý pohled na smartphone Xiaomi Redmi Note 3

Druhý pohled na smartphone Xiaomi Redmi Note 3

Mirek Kočí

Mirek Kočí

25. 4. 2016 19:00 3

Čínský drak na poli výrobců mobilních zařízení Xiaomi se umí pěkně rozjet. Ve světě platí za dravce, u jehož výrobků je na prvním místě poměr cena/výkon a ten je téměř vždy opravdu vynikající. Před třemi měsíci jsme vám na svetaplikaci.cz jako první přinesli recenzi jeho nejnovějšího, a nutno říci i relativně povedeného, kousku Redmi Note 3 od kolegy Martina Polického. A protože se jedná o celkem oblíbený telefon, podíváme se na něj v rychlosti ještě jednou, zda nám něco neuniklo.

Reklama

Parametry

Hned na začátek si raději připomeňme základní parametry testovaného modelu Redmi Note 3.

  • Displej - IPS LCD, 5,5 palce, 1 920 × 1 080 px, 400 ppi
  • Rozměry - 150 × 76 × 8,7 mm, 164 g
  • Procesor - 8 jádrový Mediatek MT6795 Helio X10, 2 GHz
  • Paměť - 2/3 GB RAM, interní úložiště 16/32 GB, microSD karty: ne
  • Hlavní fotoaparát - 13 Mpx se světelností f2.0, Auto Focus, Dual Flash blesk
  • Sekundární (přední) fotoaparát - 5 Mpx
  • Datové funkce - LTE: ano (pouze 1800, 2100, 2600 MHz), Wi-Fi: ano (802.11 a/b/g/n/ac), Bluetooth: 4.1, NFC: ne
  • Akumulátor - 4 000 mAh, integrovaný
  • Cena - cca 6 000 Kč (hodnota ke dni 25.03.2016)

Redmi Note 3 dnes využívá operačního systému, resp. nadstavby, MIUI 77, postaveného na Androidu 5.0.2 Lollipop, navíc s převážně českou lokalizací. Za tři uběhnuvší měsíce tedy Xiaomi několikrát svůj systém aktualizoval. No, to takový Huawei by se mohl této softwarové podpoře docela učit.

Xiaomi.Redmi.Note.3

Xiaomi Redmi Note 3: spousta výkonu, málo ceny, spousta nedodělků

Výrobce u modelu Redmi Note 3 vsadil na střední cestu a poskytnul mu 5,5palcový IPS displej. A udělal opravdu dobře. Tato, v dnešní době střední, velikost modelu sluší a telefon tak pěkně padne do ruky. Ovšem pokud jej máte ve zvyku pokládat na stůl displejem, pak vám bude občas dělat potíže ho vůbec ze stolu zvednout, neboť boky telefonu jsou dosti zakulacené a prostě často kloužou.

Záda telefonu jsou z matného kovu, který telefonům dodá punc prémiového vzhledu. Navíc se Xiaomi podařilo, jako jednomu z mála výrobců, zcela zapustit zadní čočku fotoaparátu do těla telefonu, takže nikde nic nevyčuhuje, a tedy se zbytečně nic nepoškrábe. Dvě tlačítka (power a hlasitost) na pravém boku telefonu nepočítejme, neb zapuštěná by jinak ztratila smysl.

Pod čočkou primárního fotoaparátu je umístěna čtečka otisků prstů, která je dle mého subjektivního názoru ještě o něco málo rychlejší, než u dříve testovaného Honoru 5X. Oproti Honoru ale nepodporuje další funkce, např. rychlé spuštění předdefinované aplikace, či jako spoušť fotoaparátu.

Když už jsme u malého srovnání s Honorem 5X, musíme zmínit i jednu důležitou maličkost. Oba telefony mají volné sloty pro dvě SIM karty, nicméně Honor 5X navíc obsahuje i další (třetí) slot pro paměťovou kartu. Zatímco v Redmi Note 3 paměťovou kartu neumístíte nikam, neboť ani jeden slot není hybridní (druhá SIM vs. paměťovka).

Zatímco v prosinci bylo používané grafické prostředí je MIUI ve verzi 7.0 pouze v angličtině a čínštině, a postavené bylo na Androidu 5.0, dnes již již je nadstavba ve verzi 77 (dle přiloženého screenu) a funguje na Androidu 5.0.2. Navíc už je přítomna i česká lokalizace. Bohužel není stoprocentní a občas v menu narazíte na anglické názvy. Nejvíce nás však překvapilo to, že jsme při testování objevili například trojnásobně vnořenou nabídku, kdy v češtině byla k dispozici první a třetí vrstva. Druhá (čili prostřední) vrstva byla v angličtině. Na čínské názvy jsme naštěstí narazili pouze v Xiaomi obchodě, který jsme stejně nepoužívali.

MIUI funguje na stejném a oblíbeném principu, jako Emotion UI od Huawei. Je tedy bez menu aplikací, které se postupně řadí na plochy telefonu. Oproti čistému Androidu navíc obsahuje spoustu možností nastavení a personifikace. Například stav baterie si můžete zobrazit hned trojím způsobem - Grafický (ikona baterie), Procenta (ikona baterie + procenta) a Linka nad notifikační lištou (grafické znázornění stavu baterie pomocí zelené linky; celá šířka displeje = plný stav baterie).

Xiaomi.Redmi.Note.3

Komu se zdá 5,5 palce displeje příliš pro jednoruční ovládání, přítomna je možnost nastavení ovládání displeje jednou rukou. Tím však Xiaomi nekončí a poskytuje nám možnost zvolit si velikost zmenšeného displeje. Na výběr máme 3,5, 4,0 a 4,5 palce. Zobrazení displeje se zmenšuje/zvětšuje jednoduchým přejetím po softwarových tlačítkách. Z Domů na Zpět se zmenšuje, z Domů na Spuštěné aplikace se displej vrátí do standardní velikosti.

Xiaomi.Redmi.Note.3

Také nastavení fotoaparátu je relativně bohaté. Přednastaveno máte jedenáct tradičních i celkem netradičních filtrů. Mezi netradiční filtry počítám Zrcadlo (pravá polovina fotky je obrácená levá polovina) či Mozaika (možnost rozkostičkovat část nebo celou fotku).

Xiaomi.Redmi.Note.3

Xiaomi.Redmi.Note.3

Zaujala nás i možnost zobrazení předpokládaného věku a pohlaví focené tváře. Odhad věku je však opravdu nepřesný a nezřídka se při testech i zaměnilo zobrazené pohlaví foceného. Možností nastavení fotoaparátu je k dispozici opravdu velké množství, ovšem marně jsme hledali základní možnost změny rozlišení fotky.

Xiaomi.Redmi.Note.3 Xiaomi.Redmi.Note.3

Jaký je tedy verdikt?

Xiaomi Redmi Note 3 v nás zanechal vcelku příjemný dojem. Jedná se o kvalitně zpracovaný telefon s bohatou prémiovou výbavou (velká baterie, rychlá čtečka otisků prstů, výborný 5,5 palcový displej, dual SIM) a dobrou softwarovou podporou. Potěší také hlavně cenovka, která se v dnešních dnech (03/2016) pohybuje na českých trzích kolem šesti tisíc korun.

Co naopak zamrzí je LTE bez evropských pásem, někomu také může vadit absence NFC a nemožnost paměťových karet. A nakonec i chaotické nastavování různých funkcí. Občas se člověk v celém nastavení ztrácí a zdlouhavě hledá.

Za zapůjčení děkujeme e-shopu Xiaomimobile.cz, který se specializuje na prodej a servis nejen mobilních telefonů firmy Xiaomi, ale i jejich bohatého příslušenství.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama