vysledky-amd-za-prvni-kvartal-roku
Novinka Výsledky AMD za první kvartál roku

Výsledky AMD za první kvartál roku

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 4. 2016 17:53 67

A máme zde opět hospodářské výsledky, u AMD se nic nezměnilo ... stále padá a obrat v nedohlednu!

Reklama
Výsledky AMD za první kvartál roku
i Zdroj: PCTuning.cz

O společnosti AMD a jejím zázračném desetiletém přežívání bez zisku, se už dlouho vypráví v geekovských kruzích vtipy a historky. Podívejme se, čím AMD své investory v prvním kvartáíle roku (ne) potěšilo:

AMD oznámilo tržby 832 milionů dolarů, provozní ztrátu 68 milionů a celkovou bilanci za Q1/16 ve ztrátě 109 milionů dolarů. Lisa Su k tomu řekla: "Naše strategie posílit náš byznys a zlepšit finanční výkony, díky přinášení skvělých produktů, konečně přináší své ovoce. V druhé čísti roku očekáváme růst.

Nevím v jakém vesmíru Lisa Su žije, ale já žádné zlepšení byznysu a skvělé produkty na trhu nevidím, AMD vloni neuvedla na trh nic nového. Jen variace několik let starých produktů, na zastaralých technologiích. To je také vidět na tržbách, klesajících podílech ve všech segmentech a dluhu, který má do tří let splatit a za posledních pět let z něj neumořili ani dolar (jen úroky). Podívejm se na první kvartál v bodech:

  • Tržby 832 milionů, proti předchozímu kvartálu 13 procent propad, proti loňskému prvnímu kvartálu propad 19 procent
  • Pokles je hlavně díky slabých prodejům SoC čipů do konzolí a mobilních čipů
  • Hrubá marže se zvýšila na 32 procent (zdravé číslo je nad 40)
  • Hotovost klesla na 716 milionů, a na této hladině se držela jen díky 26 milionů od Číňanů, jinak by klesla pod 700 mio, což je hranice, kdy firma AMD přestává být soběstačná v placení svého provozu ..
  • Dluh neklesl ani o dolar a je stále 2,24 miliard (při současném trendu ho AMD nezaplatí nikdy)
  • Segment Grafické karty a CPU skončil ve ztrátě 70 milionů
  • Segment průmyslových a zákaznických čipů vykázal jako jediný zisk 16 milionů
  • Všechny ostatní kategorie skončily se ztrátou 14 milionů
  • AMD odprodala svůj poslední majetek (provoz na zapouzdření čipů) čínské firmě THATIC, inkasuje za něj ve čtyřech splátkách 293 milionů, první splátka už přišla 

Výhledy na druhý kvartál jsou: nárůst tržeb o 15 procent, což se čeká hlavně od prodejů nových grafických karet. Jelikož AMD s nimi bude mířit do střední nižší třídy, prodeje čekám velice solidní. Tržby tedy jistě porostou. V této kategorii jsou ale malé marže, tedy to nebude žádný zázrak. Polaris 10 a 11 AMD nezachrání, jelikož Zen přijde až příští rok. Očekávám nejhorší finanční rok po tom loňském, který byl nejhorší za posledních devět let ..

Zdroj: AMD

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama