google-vypustil-dalsiho-robota-na-prochazku-do-lesa
Novinka Google vypustil dalšího robota na procházku do lesa

Google vypustil dalšího robota na procházku do lesa

Mirek Kočí

Mirek Kočí

12. 4. 2016 11:00

Za vývojem experimentálního robota nestojí slavná společnost Boston Dynamics, které se podle některých zpráv chce koncern Alphabet zbavit, ale japonský Schaft, který jej představil na konferenci New Economic Summit 2016 v Tokiu.

Reklama

Nový robot vzdáleně připomíná stroj TARS z hollywoodského filmu Interstellar. Má dvě dolní masivní končetiny (nohy) a tělo (řídící jednotku) zasazené mezi nimi. Vysoký je zhruba metr a může nést náklad o hmotnosti až šedesát kilogramů. Krom toho zvládne vyjít schody, umí se pohybovat v terénu (v lese, na pláži či v zasněženém prostředí) a když si stoupne na trubku, neuklouzne.

Prozatím nebylo oficiálně zveřejněno, k čemu by stroj mohl sloužit, ale výzkumnou agenturu americké armády (DARPA) už jistě něco napadlo.

Shaft je jednou z firem, které Google před několika lety koupil a začlenil je do vývojářské divize GoogleX. Googlu vedle Schaftu patří také legendární Boston Dynamics, Redwood Robotics, Industrial Perception, Inc, Meka Robotics, DeepMind Technologies a další společnosti.

Zdroj: ieee

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama