patice-am4-ma-o-40-vice-pinu-bude-spolecna-pro-procesory-i-apu
Novinka Patice AM4 má o 40 % více pinů. Bude společná pro procesory i APU

Patice AM4 má o 40 % více pinů. Bude společná pro procesory i APU

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

24. 3. 2016 19:30

Během letošního roku přijde AMD s novou platformou s označením AM4, která nahradí v současnosti používané patice pro procesoru a APU. Ty by tak měli používat patici společnou. AM4 také nebude zpětně kompatibilní s předchozími procesory.

Reklama

Nové patice se dočkáme už někdy v polovině roku, kdy by se do ní měly objevit i APU Bristol Ridge. Ten bude založený na současné procesorové architektuře Excavator, grafická jádra budou stejná jako v případě APU Carrizo. Dostane však vylepšení pro přehrávání videa ve formátu H.265 a podporu pro paměti DDR4 do frekvence 2400 MHz. Budou mít maximálně 4 procesorová jádra a vyráběny stále 28nm procesem.

Patice AM4 má o 40 % více pinů. Bude společná pro procesory i APU
i Zdroj: PCTuning.cz

Ale zpět k patici AM4. Dle dostupných informací by měla mít stejné rozměry, na které jsme u AMD zvyklí. Bude zachován způsob PGA, tedy že v patici jsou otvory a piny jsou na procesoru. Opět žádná změna. První změna přichází s počtem kontaktů. Současná patice AM3+ má 942 kontaktů. AM4 jich bude mít 1331, což je přibližně o 40 % více na stejné ploše. To především kvůli tomu, že budoucí procesory v sobě ponesou vše integrované. Je tak potřeba vyvést USB, PCI-Express, případně grafické výstupy a vše ostatní. Piny na procesoru by měly být tenčí a budou natěsnané více na sebe. 

Plastový rámeček a způsob uchycení zůstane nezměněný, ale možná se změní rozteč děr pro uchycení tohoto plastového rámečku. To by znamenalo nemožnost použití chladičů, které používají vlastní uchycení.

Patice AM4 má o 40 % více pinů. Bude společná pro procesory i APU
i Zdroj: PCTuning.cz

Do nové patice přijdou koncem roku i nové 14nm procesory Summit Ridge, založené na architektuře Zen s až 8 jádry a půjdou ve stopách procesorů FX. Očekává se 40% nárůst výkonu výpočetních jader, plná podpora pamětí DDR4, vícevkláknové zpracování a TDP až 95 W. Tyto procesory budou samozřejmě bez grafické části.

APU Bristol Ridge pak nahradí Raven Ridge, s procesorovými jádry Zen a novým grafickým jádrem, vyrobený 14nm výrobním procesem. Oba typy pak budou pasovat do jedné patice AM4.

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama