prvni-gpu-architektury-pascal-od-nvidie-bude-vyuzivat-pameti-gddr5x-a-nebude-to-high-end
Novinka První GPU architektury Pascal od nVidie bude využívat paměti GDDR5X a nebude to high-end

První GPU architektury Pascal od nVidie bude využívat paměti GDDR5X a nebude to high-end

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

14. 3. 2016 12:00 22

Na webu se objevily nové informace o prvním GPU architektury Pascal od nVidie. Toto GPU označené jako GP104 by mělo být druhým nejvýkonnějším čipem nadcházející generace GPU a bude tedy zasazeno nikoli do high-end segmentu, ale do cenové relace pod vlajkové lodi. 

Reklama

Grafiky založené na tomto GPU tak budou určeny spíše nadšencům a náročným uživatelům, kteří si nemohou dovolit high-end a vlajkové modely. Cenovka grafik s GPU GP104 by se měla pohybovat zhruba od 10 000 Kč do 16 000 Kč, půjde tedy o ekvivalenty ke GTX 970 a GTX 980. NVidia se pokusí kvůli konkurenčnímu boji co nejvíce stlačit náklady na grafiky s tímto GPU. To se však podepíše i na použitých komponentách. Na místo moderních pamětí HBM2, kde jsou čipy vrstveny na sebe, tak výrobce zvolil paměti GDDR5, které hodlá později nahradit novým standardem GDDR5X.  

První GPU architektury Pascal od nVidie bude využívat paměti GDDR5X a nebude to high-end
i Zdroj: PCTuning.cz

Mělo by jít o vylepšenou verzi pamětí, které nVidia použila již u tří předchozích generací svých grafik. Nový standard by však měl nabídnout vyšší kapacitu i propustnost. Grafika založená na GP104 by měla přijít s 8 GB kapacitou pamětí. GDDR5X budou mít také vyšší takt dosahující poměru 7 Gb/pin. Propustnost GDDR5X by pak mohla být až dvojnásobně velká než u GDDR5. GDDR5X budou také pracovat s nižším napětím. Tak či onak se pamětí vrstvených na sebe HBM2 dočkáme až s příchodem vlajkových modelů Pascal s GPU GP100. Ty budou nejspíše mít kapacitu až 16 GB u běžných a 32 GB u profesionálních grafik. 

Nutno dodat, že GPU GP104 bude postaveno na 16nm FinFET výrobním procesoru a bude jej pro nVidii vyrábět TSMC. NVidia doufá, že první produkt s GP104 stihne odhalit už na GTC 2016 začátkem příštího měsíce. Dostupné by potom mohl být na přelomu května a června. Bude však zajímavé sledovat konkurenci, která má přijít s čipy Polaris. AMD slibuje na právě začínajícím herním veletrhu zajímavou prezentaci odhalující nové informace o příští generaci svých grafických karet. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama