zemrel-vynalezce-e-mailu-a-zavinace-ray-tomlinson
Internet Novinka Zemřel vynálezce e-mailu a zavináče Ray Tomlinson

Zemřel vynálezce e-mailu a zavináče Ray Tomlinson

Mirek Kočí

Mirek Kočí

7. 3. 2016 12:00

Ve věku 74 let zemřel v sobotu internetový průkopník Raymond Tomlinson. V roce 1971 přišel s myšlenkou elektronických zpráv, které lze odesílat z jedné sítě do druhé. Současně také navrhl používání takzvaného zavináče, tedy symbolu @, v e-mailových adresách, a podílel se i na tvorbě řady standardů a doporučení pro další způsoby komunikace – například protokolů Telnet nebo FTP.

Reklama

Raymomd Samuel Tomlinson se narodil se 23. dubna 1941 v Amsterdamu ve státě New York. Bakalářský titul v elektrotechnice získal na Rensselaer Polytechnic Institute v roce 1964. O tři roky později se dostal do firmy Bolt Beranek and Newman (BBN), která se podílela na vývoji Arpanetu, který je považován za předchůdce internetu.

Právě za dobu jeho působení v BBN došlo k odeslaní historicky prvního e-mailu. Oba počítače stály hned vedle sebe a byly spojeny Arpanetem. Neví se přesné datum odeslání ani znění zprávy. Je ale pravděpodobné, že šlo o sekvenci písmen „QWERTYUIOP“. Podle Tomlinsona byl první e-mail naprosto nedůležitý, proto se nezachoval.

Za svůj přínos pro svět počítačů Tomlinson získal několik ocenění. Za své objevy v oblasti IT byl v roce 2012 uveden do internetové síně slávy. O úmrtí slavného programátora informovala společnost Raytheon, kde momentálně pracoval. Příčinou smrti byl pravděpodobně infarkt.

Zemřel vynálezce e-mailu a zavináče Ray Tomlinson
i Zdroj: PCTuning.cz

Ray Tomlinson (foto: Wired)

Zdroj: The Verge

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama