rusky-all-on-one-pocitac-s-procesorem-baikal-t1-odhalen
Novinka Ruský all-on-one počítač s procesorem Baikal-T1 odhalen

Ruský all-on-one počítač s procesorem Baikal-T1 odhalen

Mirek Kočí

Mirek Kočí

7. 3. 2016 08:00 6

Moskevská firma T-Platforms představila svůj první all-in-one počítač s procesorem Baikal-T1, který je založen na instrukční sadě MIPS a využívá dvou jader architektury Warrior P5600.

Reklama

Rusko již nějakou dobu zkoumá, jak se oprostit od cizích technologií. Již dříve oznámilo záměr vytvořit vlastní operační systém založený na Linuxu, poté představilo procesor Elbrus-4S architektury VLIW, a nyní byly zveřejněny podrobnosti o chystaném all-in-one Tavolga Terminal TP-T22VT.

Pohonnou jednotkou počítače je čip Baikal-T1, vyráběný 28nm procesem v TSMC, jehož dvě jádra Warrior P5600 běží na nízkém taktu 1,2 GHz. Dále tu jsou 1 MB L2 cache, paměťový řadič pro DDR3 paměti a grafická jednotka Silicon Motion SM750.

Co se týče displeje, tak ten má úhlopříčku 21,5palce a Full HD rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů. Operační paměť může mít kapacitu až 8 GB, pro uložení dat pak poslouží 8 GB integrované flash paměti nebo 2,5" HDD/SSD. Jako operační systém byla zvolena linuxová distribuce Debian 8.

Podle výrobce je počítač vhodný zejména pro podnikové nasazení. Má dva ethernetové porty, díky kterým ho je možné připojit na dvě rozdílné sítě, a díky hardwarové akceleraci virtualizace je možné provozovat například dva oddělené operační systémy, přičemž jeden se připojuje k jedné síti, například s přístupem k internetu, a druhý na podnikovou lokální síť. Konektivní výbavu Tavolga Terminal TP-T22VT dotváří čtyři USB 2.0, jedna 10Gb/s síťová karta, jeden port PS/2 a slot pro SD karty.

Firma T-Platforms plánuje, že prodej počítače zahájí ve druhé polovině roku. Cenu zatím nezveřejnila.

Ruský all-on-one počítač s procesorem Baikal-T1 odhalen
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: cnx software

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama