amd-prichazi-s-dvojici-novych-desktopovych-procesoru-rady-a10-a-athlon
Novinka AMD přichází s dvojicí nových desktopových procesorů řady A10 a Athlon

AMD přichází s dvojicí nových desktopových procesorů řady A10 a Athlon

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

2. 3. 2016 17:00 5

Společnost AMD v se v poslední době činí a chrlí jeden procesor za druhým i přesto, že již zanedlouho hodlá přinést novou generaci procesorů Zen. Nyní přichází na trh se dvěma novinkami z rodiny samostatných procesorů Athlon a výkonných APU A10.

Reklama

První novinkou je model A10-7890K, který by měl zamířit hlavně do sestav méně náročných hráčů. Jedná se nicméně o nejvýkonnější APU v nabídce AMD do patice FM2+. Samo o sobě totiž nabídne dostatečný výkon procesoru i grafického čipu z rodiny Radeon R7 při hraní her jako je League of Legends, DOTA 2 nebo třeba Counter Strike: Global Offensive bez nutnosti připojení samostatné grafiky. Tento nejvyšší model rodiny A10 je podobně jako slabší model A10-7870K vybavený čtyřmi procesorovými jádry a 4MB L2 cache. Jeho grafický výkon zajišťuje schodně 8 jader se 512 stream procesory. 

AMD přichází s dvojicí nových desktopových procesorů řady A10 a Athlon
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Logicky by měl nejvyšší model nabídnout také nejvyšší takty. Výrobce ale na řadě míst udává stejné takty jako v případě A10-7870K. Prezentace AMD nicméně odhalila, že takty procesorové části jsou o 200 MHz vyšší a dosahují až na 4,3 GHz. Frekvence grafického čipu bohužel zůstává totožná na 866 MHz. Chybět by neměla ani podpora DirectX 12, OpenGL, Vulcan či FreeSync. Výrobce bude k APU přibalovat také nový chladič Wraith, který se oproti starším pochlubí lepším výkonem a nižší hlučnosti. AMD zkrátka vymáčklo z Godavari (Kaveri refresh) poslední špetku potenciálu a přináší tak teoretický výpočetní výkon až 1,02 TFLOP/s. To vše při TDP 95 wattů. 

AMD přichází s dvojicí nových desktopových procesorů řady A10 a Athlon
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Druhým novým přírůstkem do nabídky AMD je procesor X4 880K z řady Athlon. Ten by se měl stát nejvýkonnějším procesorem této série a oproti předchozímu modelu X4 870K, který byl uveden teprve minulý měsíc, poskytne ten nový o 100 MHz vyšší základní i turbo frekvenci. Základní takt tak dosahuje na 4 a turbo na 4,2 GHz. Zbylé specifikace jsou totožné s modelem A4 870K a zahrnují využití čtyř jader, 4MB L2 cache a TDP 95 wattů. O chlazení se v tomto případě  nestará chladič Wraith, ale tzv. 125W Thermal Solution, u něhož se výrobce chlubí také snížením hlučnosti oproti starší generaci chladičů dodávaných v boxu s procesory. 

AMD přichází s dvojicí nových desktopových procesorů řady A10 a Athlon
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Právě tento chladič by se měl objevit také v sadě se dříve vydaným modelem APU A10-7870K, jehož nová cenovka boxu se vyšplhá na částku kolem 4 000 Kč. Nový, nejvýkonnější přírůstek do rodiny APU Godavari A10-7890K bude ověnčen cenou zhruba okolo 4 650 Kč a za nejvýkonnější Athlon dáme nejspíše něco přes 2 800 Kč. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama