terminator-od-googlu-zvladne-prochazku-zasnezenym-lesem-na-vybornou
Novinka Terminátor od Googlu zvládne procházku zasněženým lesem na výbornou

Terminátor od Googlu zvládne procházku zasněženým lesem na výbornou

Mirek Kočí

Mirek Kočí

25. 2. 2016 12:00 11

Americká společnost Boston Dynamics vlastněná Googlem představila novou verzi robota jménem Atlas. Humanoidní stroj si snadno poradí s pohybem uvnitř i vně budov a dokonce zvládne i vycházku zasněženým lesíkem.

Reklama

Dvounohý Atlas je patrně jednou z nejdokonalejších napodobenin člověka, která kdy byla vytvořena. Dosahuje výšky 175 centimetrů, váží 82 kilogramů a skládá se z hliníku, oceli a titanu. Poháněn je elektrickou energií a pro bezproblémovou navigaci, přemisťování objektů a pohyb, je vybaven laserovým radarem a stereo senzory. Oproti svému předchůdci už nepotřebuje být jištěný lany.

Na zveřejněném videu Atlas vyjde z budovy a prochází se zasněženým terénem, aby se následně vrátil do testovací místnosti, přemístil několik krabic a snášel útrapy svých stvořitelů. Ti s ním doslova provádějí psí kusy, Atlas se ale vždy vzchopí a postaví na nohy, a nakonec opět odchází ven.

Firma Boston Dynamics byla založena v rámci MIT a v roce 2013 ji koupil Google. Zakladatel Marc Raibert se svými kolegy ve firmě vyvinuli před Atlasem i další roboty, kteří napodobují vzhledem a pohybem živé tvory. Patří sem například Cheetah, BigDog, nebo RHex.

Zdroj: Engadget

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama