mwc-huawei-matebook-je-hybridni-tablet-a-notebook-v-jednom
Novinka [MWC] Huawei MateBook je hybridní tablet a notebook v jednom

[MWC] Huawei MateBook je hybridní tablet a notebook v jednom

Mirek Kočí

Mirek Kočí

22. 2. 2016 14:30 3

Huawei rozšiřuje své portfolio a na veletrhu MWC představil svoje první zařízení typu dva v jednom, které spojuje výhody tabletu a notebooku. Jmenuje se MateBook a má ve výbavě úsporný procesor Intel Core m, operační systém Windows 10 a čtečku otisků prstů pro snadné odemykání.

Reklama

Základem MateBooku je samozřejmě tablet, který je vyroben z kvalitního kovu. Jeho hmotnost je 640 gramů a tloušťka činí pouze 6,9 mm. Před rozbitím obrazovku chrání pouzdro s podsvícenou klávesnicí (stisk kláves je 1,5 mm oproti 1,3 mm u Surface 4 Pro) a touchpadem podporujícím multitouch. Obal, jehož vnitřek je příjemně měkčený a zadní strana kožená, bude k dispozici ve čtyřech barvách. V našich očích kryt ale trochu sráží fakt, že nabízí jen dvě polohy naklonění, takže práce třeba na klíně nebude tak pohodlná jako u jiných konvertiblů.

Tablet je postaven na úsporném a pasivně chlazeném procesoru Intel Core m (na výběr bude z konfigurací s m3, m5 a m7), disponuje 4 GB nebo 8 GB operační paměti a 128GB, 256GB či 512GB SSD úložištěm - podle verze. IPS displej je dvanáctipalcový s vysokým rozlišením 2 160 × 1 440 pixelů a pozorovacími úhly 160 stupňů.

Podle výrobce MateBook vydrží 9 hodin práce (na 4430mAh akumulátor), v reálu očekáváme hodnotu spíše kolem osmi hodin. Opětovné nabití má být velmi rychlé, „zcela“ vybitá baterie se na plnou kapacitou dostane za 2,5 hodiny. Během 60 minut je údajně možné zařízení přes USB-C konektor nabít až na 60 %.

Kromě rychlého dobíjení hybridní novinka Huawei zaujme i díky funkci rozpoznání otisků prstů, která podporuje 360stupňovou identifikaci pro minimalizaci neúspěšných pokusů. Přihlášení do prostředí operačního systému Windows 10 bude tedy otázkou okamžiku. MateBook se také umí automaticky připojit k hot-spotu ve smartphonu, aniž by bylo potřeba vstupovat do nastavení. Telefon lze navíc použít i jako externí disk. Co se týče konektivity, najdeme tu porty VGA, HDMI, 2× USB, ethernet a USB-C.

Výrobce tvrdí, že MateBook bude vhodným nástrojem i pro kreativní profesionály. Stylus MatePen, který je součástí balení, podporuje grafické i matematické funkce a může být dokonce použit jako laserové ukazovátko, například při prezentacích. Na hodinu nabíjení potom nabídne až 100 hodin výdrže.

Nemilým překvapením je ovšem cena MateBooku. Základní provedení s procesorem Core m3, 4 GB operační paměti a 128GB solid-state diskem bude stát zhruba 22 tisíc korun. Za nejvyšší konfiguraci si poté výrobce řekne o bezmála 50 tisíc. MateBooků asi Huawei moc neprodá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama