lg-g5-je-spickovy-smartphone-s-modularnim-designem-a-kovovym-telem
Novinka LG G5 je špičkový smartphone s modulárním designem a kovovým tělem

LG G5 je špičkový smartphone s modulárním designem a kovovým tělem

Mirek Kočí

Mirek Kočí

21. 2. 2016 17:30 5

Jihokorejská společnost LG představila na veletrhu Mobile World Congress očekávaný model G5. Po řadě spekulací, úniků a řízených nápověd se potvrdilo, že novinka kromě lepší výbavy vsadí také na celokovovou konstrukci a odnímatelnou bradu, která umožní okamžitou výměnu baterie i připojení různého příslušenství.

Reklama

LG se v poslední době daří na trh uvádět opravdu atraktivní smartphony a nejlépe mu to jde v těch nejvyšších kategoriích. Nový topmodel G5 je toho jasným důkazem. Láká na nový design s možností připojení různých modulů a špičkový fotoaparát, který patří k tomu absolutně nejlepšímu na trhu.

Design a zpracování jsou tím, co od loňska, kdy firma odhalila G4, zaznamenalo velký pokrok. Nový telefon se chlubí hliníkovou unibody konstrukcí a změnil se také jeho základní tvar, který nyní vsází na zaoblené hrany. Fyzické proporce LG G5 jsou 149,4 × 73,9 × 7,7 mm. Hmotnost je i přes použití kovové konstrukce přijatelných 159 gramů.

Displej se podle očekávání zmenšil z 5,5 palce na 5,3 palce, avšak i nadále si zachoval vysoké rozlišení QHD, tedy 2 560 × 1440 pixelů. Výrobce použil IPS panel s podporou funkce always-on, díky které panel umí zobrazovat piktografické informace o zmeškaných událostech nebo o aktuálním čase, i pokud je telefon ve spánku. Za hodinu si aktivní notifikace řeknou o 0,8 procenta baterie, zaznělo během tiskové konference. Dále se potvrdilo, že smartphone přijde o populární zadní regulátor hlasitosti, který se přestěhoval na tradičnější místo na boku. Jedno tlačítko vzadu však zůstalo, a to snímač otisků prstů pro rychlou a bezpečnou autentifikaci uživatele.

Hlavní fotoaparát špičkového LG dostal rozlišení šestnáct megapixelů, má opět laserové zaostřování a optickou stabilizaci obrazu. Nechybí ani dvojitý LED blesk. V zadní části telefonu nově najdeme i druhý 8Mpx snímač. Při použití obou senzorů docílíte širokého záběru 135°, což usnadní například snímání krajin. Rozlišení takového snímků se však sníží na osm megapixelů. V případě využití pouze hlavního snímače bude mít záběr klasických 78° a plné rozlišení 16 Mpx. Samozřejmostí je podpora nahrávání 4K i zpomaleného videa. Čelní kamerka pro selfie a videohovory je osmimegapixelová.

Co se týče hardwaru, LG G5 vsadilo na výkonný procesor Snapdragon 820, tedy to nejlepší, co Qualcomm aktuálně nabízí. Ve výbavě dále najdeme 4 GB RAM typu LPDDR4 a 32GB paměť pro data, kterou lze dále navýšit paměťovkami o maximální velikosti 2 TB.

O příkladnou datovou konektivitu se starají čipy pro WiFi, Bluetooth, NFC a pochopitelně nechybí ani podpora pro fungování v sítích LTE. Nabíjení akumulátoru s kapacitou 2 800 mAh je realizováno skrze reverzibilní USB-C konektor.

LG G5 se od konkurence odlišuje tím, že i přes použití kovové konstrukce lze baterii z telefonu snadno uživatelsky vyjmout – stačí jednoduše odklopit bradu (spodní část), abyste k ní získali přístup. K novému LG je možné takto připojit hned několik modulů různého určení. Jeden se například jmenuje LG Cam plus a přidá několik tlačítek navíc pro foto funkce a navýší také kapacitu baterie na 4000 mAh. Jiný modul s podpisem Bang & Olufsen se zase soustředí na audio funkce a vysokou kvalitu zvuku. A chybět nesmí samozřejmě ani virtuální realita. Výrobce k telefonu nabídne také lehké a kompaktní brýle s hmotností pouhých 118 gramů.

Špičkový LG G5 bude dostupný ve čtyřech barvách: stříbrné, zlaté, titanové a růžové. Na českém trhu se jeden z aspirantů na nejlepší smartphone roku objeví na přelomu března a dubna za dosud neupřesněnou cenu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama