microsoft-prodal-za-kvartal-jen-4-5-milionu-lumii
Novinka Microsoft prodal za kvartál jen 4,5 milionu Lumií

Microsoft prodal za kvartál jen 4,5 milionu Lumií

Mirek Kočí

Mirek Kočí

31. 1. 2016 19:00 8

Smartphony s operačním systémem Windows Phone zažívají strmý pád. Dokládají to zveřejněné prodeje za druhé fiskální čtvrtletí letošního roku. Příjmy z mobilní divize Microsoftu poklesly na polovinu, a to navzdory tradičně silnému období Vánoc. Firma prodala celosvětově pouze 4,5 milionu Lumií, přitom loni touto dobou to bylo 10,5 milionu. Pro porovnání: Apple prodal za uplynulé tři měsíce skoro 75 milionů iPhonů.

Reklama

Spokojenější může být americký gigant být s divizí Surface, která vykázala za minulý kvartál 29% nárůst příjmů na 1,35 miliardy dolarů. Dařilo se i herní divizi Xbox, která dokázala navýšit počet měsíčně aktivních uživatelů o 30 procent na 48 milionů lidí, počet prodaných konzolí však Microsoft nezveřejnil.

Zvedl se i počet předplatitelů kancelářského balíku Office 365.  Tržby této divize narostly o 70 % a počet uživatelů tohoto produktu se v posledním čtvrtletí zvýšil na 20,6 milionu. Mobilní verze Outlooku je podle zástupců firmy nainstalovaná na 30 milionech mobilních zařízení se systémy iOS a Android. Rostl i příjem ze serverových a cloudových produktů a služeb, byť pouze o deset procent.

Naopak klesly prodeje licencí Windows, a to o 6 procent. Na vině je silný dolar, ale také slabý trh s osobními počítači, který snižuje poptávku po operačním systému.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama