stripky-kolem-grafik-aneb-co-se-chysta
Novinka Střípky kolem grafik, aneb co se chystá

Střípky kolem grafik, aneb co se chystá

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 1. 2016 10:43 23

Kolem grafik čeří vodu zatím jen AMD, ale Nvidia také jistě nespí. Co nás čeká a nemine v roce 2016?

Reklama

Kolem nových 14nm čipů AMD bylo sděleno celkem dost informací, AMD si dalo pozor, aby se o nich mluvilo více než o tragických hospodářských výsledcích, což byl asi plán. Ono ale není na co moc čekat. První Polaris 10 je low-end s výkonem kolem GeForce GTX 950 - nahradí maximálně Radeon R9 370(X), a druhá karta bude ráda, že nahradí výkon Radeonu R9 390 (X). Dnes už několik let starého High-endu (uvedeno 2013). Obě tyto karty zřejmě dorazí na trh v polovině roku, tedy před létem nebo v jeho průběhu. Osobně si dokonce myslím, že to bude možná dříve. V podstatě jde o dobrý krok, jelikož právě toto výkonové rozmezí je nejkupovanějším herním grafickým produktem vůbec, to je zkrátka fakt. Na druhou stranu se ale obávám, že nástupce Radeonu R9 390 (X) bude stejně levný, spíše to tipuji na o třídu vyšší ceny. Waffery 14nm stojí o třetinu víc než 28nm, tedy se musí zaplatit.

Dva počítače, jeden údajně s novým GPU AMD - ale jisté to není ... :)

Tím jsme vyčerpali Polaris 10 a 11, a víc není nutné říkat tak půl roku. Na výkonnější čip si počkáme další půlrok a možná i víc. Zastavme se u duálních karet. AMD chtělo uvést Fury X2, což se asi i stane někdy na jaře (pokud vyřeší chladič). Kvůli VR to může být zajímavá karta. Nvidia žádnou duální kartu neplánuje, tedy alespoň na 2x GM200. Dle informovaných zdrojů, Nvidia vůbec duálku na Maxwellu neplánovala a neplánuje. Vtipná je současná kauza, kdy Falcon ukázal skříň Tiki s údajným Radeonem Fury X2, šlo ale jen o render, který rozšířili média sloužící AMD lobby. Největší fórek je údajné vzduchové chlazení, jež vzniklo dedukcí z renderu ventilátoru na boku skříně. Tiki má v tomto místě ventilátor, i když osadíte GeForce. Uvnitř byl zkrátka Radeon Fury X2 s nějakým zbastelným vodníkem, nic zajímavého.

Render s GeForce

Render s Radeonem - modla fandů AMD :)

Nyní se pomalu dostáváme k Nvidii, která uvede GPU na 16nm procesu, bude velmi zajímavé ve finále sledovat, který proces bude pro výkonná GPU lepší. Webem se šíří informace dvě. Jedna říká, že Nvidia nemá Pascal hotový a uvede ho za rok, druhá hovoří o dubnu jako první premiéře nějakého Pascal čipu. Podle všeho Nvidia tape-outovala Pascal vloni v létě, jen čekala na dostupný proces u TSMC a masovou výrobu. A myslím, že stále ještě čeká ... je tedy těžké říci, zdali to bude duben 2016 nebo 2017.

Mnozí špatnou situací v AMD frustrovaní fandové, se snaží pracovat s informací - když Nvidia na CESu neukázala Pascal, tak ho nemá. Upřímně si za posledních mnoho let nepamatuji CES, kdy by Nvidia ukazovala nové zásadní GPU. Tato teorie je bláhová. Stejně můžeme tvrdit, že to co AMD ukazovalo na CES bylo bůhvíco, jelikož to neukázali veřejně a odstup do uvedení je podezřele dlouhý, pokud dnes už jsou jádra hotová. Zdali Nvidia uvede Pascal v dubnu nebo v létě nevím, zdroje zatím mlčí. Stále vše visí na TSMC, až bude masová výroba velkých čipů, vyjdou i nová GPU.

Zauba odhalila něco nového - karta s označením 699-12914-x je nové PCB od Nvidie, které neodpovídá žádnému dosud uvedenému. Několik kusů bylo distribuováno v druhé polovině ledna, před pár dny. Osobně si myslím, že jde o MXM modul s novými GPU pro notebooky. Zajímavější je PCB s označením 699-1G411-x, což je stoprocentně desktopové PCB. Jen pro zajímavost třeba TESLA je postavená na 699-2G300-x a GeForce GTX 980 Ti na 699-1G600-x.

Zdroje: internet

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama