intel-chce-prvni-10nm-procesory-uvest-jiz-pristi-rok
Novinka Intel chce první 10nm procesory uvést již příští rok

Intel chce první 10nm procesory uvést již příští rok

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

21. 1. 2016 17:45 17

Podle posledních informací chce společnost Intel uvést na trh první procesory vystavěné na 10nm výrobním procesu již v roce 2017, přičemž další dvě následující generace budou postavené také na tomto výrobním procesu.

Reklama

Z toho vyplývá, že doposud zavedená strategie označovaná jako tick-tock, která počítala s přechodem na menší výrobní proces každý třetí rok po vydání dvou generací procesorů Intel, už nebude platit. Tato strategie doposud fungovala tak, že Intel v jednom roce zavedl nový výrobní proces a na něm postavil generaci procesorů a následující rok uvedl další generaci, u níž zdokonalil architekturu a využil tak plný potenciál daného procesu. Intel nicméně již není schopen každé dva roky zavést nový výrobní proces. O tom svědčí i fakt, že na 14nm výrobní procesu budou nakonec postaveny už tři generace CPU.

Intel chce první 10nm procesory uvést již příští rok
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Po Broadwellu, který Intel na desktopu téměř vypustil, a Skylake by měla v druhé polovině letošního roku dorazit 7. generace procesorů Intel Core s kódovým označením Kaby Lake, která bude stále využívat 14nm výrobní proces. Intel nicméně nehodlá porušit tradici vydání nové generace procesorů každý rok a na 2017 již plánuje mikroarchitekturu Cannonlake, která už bude zpracovávaná 10nm výrobním procesem. Po Cannonlake budou následovat minimálně dvě další 10nm rodiny procesorů. Pro rok 2018 to bude Icelake a v roce 2019 podle všeho přijde na trh Tigerlake. 

Intel chce první 10nm procesory uvést již příští rok
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Přestože budou procesory Kaby Lake vyráběny novým výrobním procesem, jejich parametry budou podobné jako u letošního Cannonlake. Očekávat samozřejmě můžeme mírný posun v poměru výkonu a spotřeby, ale skutečného využití potenciálu 10nm výroby se s největší pravděpodobností dočkáme až v roce 2018 s příchodem Icelake. Konkurence v podobě AMD a ústy výrobce jejich čipů TSMC slibuje, že by technologická nadvláda Intelu měla postupně vadnout. TSMC je v současnosti připraveno na výrobu prvních vzorků čipů s 10nm výrobním procesem. Je na tom tedy podobně jako Intel, ale prohlašuje, že již v první polovině roku 2018 bude mít připraven 7nm a v roce 2020 dokonce již 5nm. To by s nadsázkou znamenalo, že AMD předběhne Intel o dva roky. Tato prohlášení jsou však od TSMC zatím poměrně předčasná a musíme je tak brát spíše s rezervou. 

Intel chce první 10nm procesory uvést již příští rok
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama