intel-pripravuje-novy-xeon-architektury-broadwell-s-taktem-5-1-ghz
Novinka Intel připravuje nový Xeon architektury Broadwell s taktem 5,1 GHz

Intel připravuje nový Xeon architektury Broadwell s taktem 5,1 GHz

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

17. 1. 2016 11:30 3

První procesor od Intelu se základní frekvencí vyšší než 5 GHz je na cestě. Některé uživatele možná překvapí, že půjde o procesor řady Xeon.

Reklama

Nadcházející procesor Xeon E5-2602 v4 bude čtyřjádrový čip vycházející z architektury Broadwell a tudíž vyráběný 14nm výrobním procesem. Určený potom bude do patice LGA 2011v3 a podle prvních spekulací nabídne tento procesor frekvenci 5,1 GHz. To je nejvyšší takt procesoru v historii Intel, ale také vůbec nejvyšší frekvence procesoru vůbec. Konkurenční AMD FX-9590 totiž sice dosáhne na 5 GHz, ale pouze s Turbo Boost. 

Intel připravuje nový Xeon architektury Broadwell s taktem 5,1 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Přesto, že na sobě procesor nese pouze čtyři jádra, bude poměrně "žravý" a to se samozřejmě projeví i na TDP, které by mělo být dimenzováno na 165 wattů. Mezi dalšími specifikacemi bychom měli najít třeba 10MB L3 cache nebo podporu připojení pamětí typu DDR4 do čtyřkanálové konfigurace.

Kdy konkrétně nový Xeon dorazí na trh a kolik za něj zaplatíme, zatím není jasné. Vydání celé řady Xeon E5-2600 v4 je nicméně naplánované ještě na první čtvrtletí tohoto roku. Mezi procesory této řady by se měl mimo jiné objevit také model E5-2699 v4 nabízející dokonce 22 jader. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama