procesory-amd-zen-a-graficke-cipy-arctic-islands-bude-vyrabet-samsung-14nm-technologii
Novinka Procesory AMD Zen a grafické čipy Arctic Islands bude vyrábět Samsung 14nm technologií

Procesory AMD Zen a grafické čipy Arctic Islands bude vyrábět Samsung 14nm technologií

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

22. 12. 2015 18:30 13

A je to oficiálně potvrzeno. Výrobu nadcházející generace procesorů Zen a grafických čipů s kódovým označením Arctic Islands svěřilo AMD společnosti Samsung.

Reklama

Samsung bude tyto čipy ve svých továrnách vyrábět za pomoci 14 nanometrového výrobního procesu FinFET LPP (Low-Power Plus). AMD by tímto krokem měla získat náskok před konkurenční nVidií, která hodlá svoji další generace grafických čipů Pascal vystavět na 16nm FinFET technologii. Výrobu pro nVidii patrně zajistí tradičně společnost TSMC. Nejvíce očekávaným GPU pojmenovaným po arktických ostrovech by se měl stát čip Greenland, jenž bude nejspíše nástupcem současného Fiji. Grafiky s tímto čipem by se podle stávajících informací měly objevit ve třetím čtvrtletí roku 2016.

Procesory AMD Zen a grafické čipy Arctic Islands bude vyrábět Samsung 14nm technologií
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě toho, že bude Samsung pro AMD vyrábět grafické čipy Arctic Islands, postará se také o zajištění produkce procesorů rodiny Zen, nebo alespoň její části. O část produkce se patrně postarají ještě továrny GlobalFoundrie, aby byla zajištěna plynulost výroby a urychlen cyklus uvedení na trh. AMD má celkem ambiciózní plány, protože plánuje už v roce 2017 přijít s čipy postavenými na 10nm procesu.

Zdroj: ETNews

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama