asetek-nabada-amd-a-gigabyte-aby-zastavili-prodej-grafickych-karet-s-chladici-od-cooler-masteru
Novinka Asetek nabádá AMD a Gigabyte, aby zastavili prodej grafických karet s chladiči od Cooler Masteru

Asetek nabádá AMD a Gigabyte, aby zastavili prodej grafických karet s chladiči od Cooler Masteru

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

7. 12. 2015 21:00 6

Firma Asetek prohlásila, že apeluje na společnosti AMD a Gigabyte, aby okamžitě ukončily prodej svých grafických karet vybavených AiO vodními chladiči.

Reklama

Konkrétně by mělo jít o vlajkovou loď společnosti AMD - grafickou kartu Radeon R9 Fury X a o grafiku Gigabyte GTX 980 s přízviskem Waterforce. Obě tyto karty jsou totiž vybaveny chladičem značky Cooler Master, s níž vede Asetek již několik let patentovou válku, která vyústila dokonce soudním sporem, jež firma Asetek vyhrála. Cooler Masteru, potažmo jeho dceřiné firmě CMI bylo uloženo zaplacení odškodnění a navíc dostal zákaz prodeje některých svých produktů poručujících patenty Aseteku. 

Patenty, jichž se spor týkal a nadále týká, jsou podle slov Asetek použity právě i u grafických karet Radeon R9 Fury X a GeForce TX 980 Waterforce od Gigabyte. Obě karty totiž využívají uzavřený vodní chladič odvozený od modelu Cooler Master Seidon 120M, který byl právě jedním z předmětů soudních tahanic mezi oběma firmami. Přesněji tedy jde o celý systém, kdy je vodní čerpadlo umístěno v jednom modulu s blokem vodního chlazení. 

Asetek nabádá AMD a Gigabyte, aby zastavili prodej grafických karet s chladiči od Cooler Masteru
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv firma Asetek již dvakrát vyhrála v soudním řízení a byla odškodněna, cítí se stále poškozená a vyzvala proto firmy AMD a Gigabyte, aby v USA přestaly prodávat své grafické karty osazené AiO kapalinovými chladiči od Cooler Master. Kromě dvou výše zmíněných karet se hovoří také o modelu GV-N98TXTREME W-6GD, jenž také využívá systém vodního chlazení. O něm však doposud nebylo rozhodnuto. 

Otázkou zůstává, jak a zda vůbec budou na tuto situaci reagovat značky AMD a Gigabyte. Oba výrobci grafik ostatně o celém sporu mezi CM a Asetek jistě museli vědět. Minimálně AMD muselo mít o celé situaci hlubší povědomí vzhledem k tomu, že starší model Radeon R9 295X2 využíval namísto chladiče od Cooler Master právě AiO řešení od značky Asetek. Lze očekávat, že celý spor se bude nadále protahovat, jelikož Asetek nehodlá s Cooler Masterem sjednat žádné licenční ujednání. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama