eset-narusil-cinnost-nebezpecne-velkeho-botnetu-dorkbot
Novinka ESET narušil činnost nebezpečně velkého botnetu Dorkbot

ESET narušil činnost nebezpečně velkého botnetu Dorkbot

Mirek Kočí

Mirek Kočí

7. 12. 2015 11:00 5

Operace, při níž spolupracovaly bezpečnostní orgány po celém světě v čele s FBI, Interpolem a Europolem, narušila infrastrukturu Dorkbotu, včetně řídících serverů ve 190 zemích světa. A co více, velká mezinárodní akce vedla k zabavení domén, čímž narušila schopnost operátorů botnetu zneužívat počítače svých obětí. Uvedla to společnost ESET.

Reklama

Dorkbot je etablovaným botnetem založeným na škodlivém softwaru Win32/Dorkbot, který je distribuován prostřednictvím různých kanálů, jako jsou sociální sítě, spam, paměťová média či Exploit kity. Jakmile se nainstaluje do počítače, pokouší se narušit normální fungování bezpečnostního softwaru tím, že blokuje přístup k jeho aktualizacím a následně se připojí k IRC serveru, od něhož přijímá další příkazy.

Kromě toho, že se snaží získat hesla k populárním službám jako je Facebook a Twitter, Dorkbot brzy poté, co získá kontrolu nad daným systémem, instaluje kód jedné z mnoha dalších rodin malwaru. Velmi často jde o Win32/Kasidet, malware používaný k provádění DDoS útoků a známý také pod názvem Neutrino bot, a Win32/Lethic nebo též Spambor.

Více informací o Dorkbotu a jak byla jeho hrozba neutralizována si můžete přečíst v článku Jeana-Iana Boutina na webu WeLiveSecutiry.com, oficiálním blogu ESETu zaměřeného nejen na IT bezpečnost.

 ESET narušil činnost nebezpečně velkého botnetu Dorkbot
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama