operacni-system-od-microsoftu-oslavil-30-let
Novinka Operační systém od Microsoftu oslavil 30 let

Operační systém od Microsoftu oslavil 30 let

Mirek Kočí

Mirek Kočí

22. 11. 2015 22:00 2

Operační systém Windows přinesl americké počítačové firmě Microsoft ohromný úspěch. Podle odhadů firmy některou z verzí Windows v současnosti používá 1,5 miliardy lidí po celém světě. Vývoj operačního systému s uživatelským rozhraním ovládaným pomocí myši zahájil Microsoft v září 1981. Jeho první verze byla ohlášena o dva roky později, na trhu se ale Windows 1.0 objevily až 20. listopadu 1985.

Reklama

Windows 1.0 byly prvním pokusem o implementaci víceúlohového graficky orientovaného operačního systému na platformě PC. Systém obsahoval velké množství vlastních ovladačů pro různá zařízení (hlavně grafických), ale také pro myši, klávesnice, tiskárny apod., které nebyly spravovány DOSem. Jeho zvláštností bylo, že okna se nemohla překrývat, ale byla řazena do fronty (viz obrázek). Jedinou výjimkou byla dialogová okna.

Windows 1.01 ke svému chodu potřebovaly dvě disketové jednotky nebo pevný disk, minimálně 256 kB operační paměti a grafický adaptér. V květnu 1986 Microsoft vydal verzi 1.02 v několika jazykových mutacích, ale ještě téhož roku se na svět dostala i verze 1.03, která obsahovala nové ovladače a vylepšenou podporu pro evropské nastavení klávesnice. Duben 1987 přinesl Windows 1.04 s podporou grafik VGA nových počítačů od IBM.

Koncem roku 1987 už Microsoft vydal operační systém Windows 2.0. Tato verze již umožňovala vzájemné překrývání oken jednotlivých aplikací. Dále byly představeny nové funkce pro manipulaci s okny – tzv. minimalizace a maximalizace. V neposlední řadě byla sjednocena a vylepšena podpora klávesových zkratek a uživatelé se dočkali také prvních verzí aplikací Word a Excel.

Zdroj: ČTK Wikipedia

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama