analytici-platforma-windows-phone-bude-nadale-zivorit
Apple Novinka Analytici: Platforma Windows Phone bude nadále živořit

Analytici: Platforma Windows Phone bude nadále živořit

Mirek Kočí

Mirek Kočí

20. 11. 2015 16:00 5

Podle analytické společnosti Gartner se ze zavedených operačních systémů pro chytré telefony ve třetím čtvrtletí letošního roku nejvíce dařilo Androidu a iOS. Platforma Windows Phone od Microsoftu paběrkovala a její podíl povážlivě klesl.

Reklama

V uplynulém kvartálu se celosvětově prodalo 352,8 milionu smartphonů. Oproti stejnému období loni, kdy Gartner evidoval 305,2 milionu prodaných chytrých telefonů, se jedná o více než patnáctiprocentní nárůst.

Jasným vládcem trhu se stal operační systém Android od Googlu, který používalo 84,7 procenta prodaných smartphonů. Krok s ním držel v podstatě jen Apple se svým iOS a podílem 13,1 procenta.

Zastoupení Windows Phone meziročně kleslo ze tří procent na 1,7 procenta. Gartner navíc nepředpokládá zlepšení situace ani po uvedení mobilních Windows 10. „Navzdory oznámení vydání Windows 10 Mobile očekáváme, že podíl smartphonů se systémy Microsoftu bude nadále jen velmi malý, protože spotřebitele přitahují konkurenční ekosystémy,“ uvádí ve zprávě.

Ještě hůře než Microsoft je na tom kanadská firma BlackBerry. Podíl její softwarové platformy klesl meziročně z osmi desetin procenta na tři desetiny procenta.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama