byvali-zamestnanci-applu-tvrdi-ze-spolecnost-porusuje-zaklady-dobreho-designu
Apple Novinka Bývalí zaměstnanci Applu tvrdí, že společnost porušuje základy dobrého designu

Bývalí zaměstnanci Applu tvrdí, že společnost porušuje základy dobrého designu

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

19. 11. 2015 11:30 7

Internetový designerský magazín FastCoDesign uveřejnil článek, pod nímž je podepsaná dvojice bývalých zaměstnanců Applu. Tento článek tvrdí, že kalifornská společnost dává přednost líbivosti před praktičností a porušuje tak základy dobrého designu.

Reklama

První z autorů článku je Don Norman, který u Applu pracoval mezi lety 1993 až 1996. Druhý z autorů je potom Bruce Tognazzini, který do Applu nastoupil v pořadí jako 66. zaměstnanec a dal základ designovým zásadám společnosti.

Bývalí zaměstnanci Applu tvrdí, že společnost porušuje základy dobrého designu
i Zdroj: PCTuning.cz

Designový jazyk Applu byl v začátcích orientován především na přehlednost a celkové uživatelské pohodlí. Duo zaměstnanců však uvedlo, že společnost Apple se v posledních letech od těchto zásad odklonila směrem k líbivosti.

Samozřejmě autoři článku toto tvrzení podložili i několika příklady, z nichž minimálně se dvěma musíme souhlasit. V první řadě se jedná o malá písmena a nízký kontrast, kvůli čemuž mají s produkty Applu problémy uživatelé se slabším zrakem.

Druhým příkladem je spousta různých gest, které autoři označili za zbytečné. Prý jich je tolik, že by si je nepamatovali ani samotní tvůrci, natož pak běžní uživatelé.

Zdaleka nejhorší je však podle autorů skutečnost, že Apple je jednou z nejvlivnějších společností současnosti a jako takový ovlivňuje i další hráče na trhu včetně například i Googlu.

Článek v anglickém znění si můžete přečíst na stránkách FastCoDesign.com.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama