vysledky-nvidia-za-treti-kvartal-2016
Novinka Výsledky NVIDIA za třetí kvartál 2016

Výsledky NVIDIA za třetí kvartál 2016

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 11. 2015 15:30 16

Po AMD a Intelu, dnes publikovala své výsledky za třetí kvartál i Nvidia. Jsou nad očekávání dobré, a budou i nadále.

Reklama
Výsledky NVIDIA za třetí kvartál 2016
i Zdroj: PCTuning.cz

Po horším druhém kvartále roku 2016 (ano, Nvidia počítá kvartály rok dopředu, tedy nikoliv 2015) se tentokrát firmě dařilo. Grafické karty se prodávají nejlépe za posledních deset let, Nvidia nestíhá ani čipy vyrábět, i přesto, že AMD má z pohledu ceny zajímavější nabídku. Trh se ale mění, a ve většině zemí už cena není hlavním argumentem, je po krizi a veškerá odvětví rostou a peníze se sypou odevšad. Situaci zhodnotil CEO Nvidie zhruba takto: Nvidia je v centru dění, ve správný okamžik, kdy se toto technologické odvětví mění. Nové směry jsou Virtuální realita, cloud, samořídící auta a další. Tyto záležitosti rostou rychlým tempem a my jsme jako důležitá firma u toho. A budeme v tom pokračovat. Řekl generální ředitel společnosti.

V minulém kvartále Nvidia utržila čistý zisk pouze 26 milionů dolarů, tentokrát je to skoro desetkrát tolik (246 milionů). Marže na 56 procentech. Tržby byly také rekordních 1,3 miliardy dolarů. Proti kvartálu o rok zpět si firma polepšila o 42 procent. Vyhlídky na kvartál příští jsou také slušné: Tržby 1,3 miliardy, hrubá marže 56-57 procent. Čistý zisk je odhadován na někde mezi 250-300 miliony dolarů. Zajímavé je také srovnání s největším rivalem AMD, jen tak pro zajímavost ...

  • Tržby za třetí kvartál: AMD 1,06 miliard - Nvidia 1,3 miliard
  • Hrubá marže AMD 23 procent, Nvidia 56 procent
  • Čistý zisk: AMD v mínusu 197 milionů, Nvidia v zisku 246 milionů.

Je s podivem, že tržby obou společností nejsou o moc rozdílné. Nad jednu miliardu dolarů, ovšem Nvidia z toho dokáže udělat stovky milionů zisk a AMD nikoliv. Už je tragické číslo hrubé marže u AMD hovoří za vše - s takovou marží se ani nevyplácí vyrábět a prodávat. To vám řekne každý rozumný obchodník, zdravé číslo je někde kolem (nad) 40-ti procent. Intel je na 63 procentech, Porsche třeba na 47 procentech.

Zdroj: NVIDIA

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama