poplatky-za-roaming-skonci-v-eu-v-polovine-roku-2017
Apple Novinka Poplatky za roaming skončí v EU v polovině roku 2017

Poplatky za roaming skončí v EU v polovině roku 2017

Mirek Kočí

Mirek Kočí

27. 10. 2015 20:00 8

Poplatky za volání mobilním telefonem v zahraničí budou v rámci zemí Evropské unie od léta 2017 zakázány. V konečném hlasování to potvrdil Evropský parlament. Výsledek se očekával, protože europoslanci se na tom se všemi členskými státy dohodli už v červnu letošního roku.

Reklama

Před úplným zrušením roamingových poplatků v rámci EU dojde od 30. dubna 2016 ještě k jejich poslednímu snížení. Poplatky nebudou smět přesáhnout pět eurocentů (1,35 Kč) za minutu volání, dva centy (0,54 Kč) za textové zprávy (SMS) či pět centů za použití 1MB internetu v mobilu, a to od 30. dubna. Výše maximálního poplatku za příchozí hovor bude stanovena později v tomto roce.

„Bezpochyby jsme učinili další krok k odstranění vnitřních bariér volného pohybu služeb a osob,“ uvedla španělská europoslankyně za poslanecký klub lidovců Pilar del Castillová, která návrh provedla jednáním v Evropském parlamentu.

Zrušení roamingových poplatků vyvolalo kritiku v telekomunikačním sektoru i u některých poslanců EP. Příčinou jsou obavy z poklesu příjmů. Podle některých názorů by mobilní operátoři zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

Nové nařízení obsahuje také prvky související s principem takzvané neutrality sítí. To je koncept, podle kterého by se měl obsah na internetu dostat ke všem jeho uživatelům stejně rychle. Společnosti, které nabízejí přístup k internetu, tak podle nového zákona budou muset zacházet se všemi daty stejně.

Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama