dell-kupuje-za-67-miliard-dolaru-firmu-emc-vyrobce-zarizeni-pro-ukladani-dat
Novinka Dell kupuje za 67 miliard dolarů firmu EMC, výrobce zařízení pro ukládání dat

Dell kupuje za 67 miliard dolarů firmu EMC, výrobce zařízení pro ukládání dat

Mirek Kočí

Mirek Kočí

13. 10. 2015 10:00 3

Třetí největší výrobce počítačů na světě Dell se dohodl na koupi společnosti EMC Corporation zabývající se ukládáním a správou dat. Transakce má hodnotu přibližně 67 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč) a je vůbec největším převzetím v technologickém sektoru, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Dohoda by mohla posílit pozici Dellu mezi firemními klienty v době, kdy se jeho šéf Michael Dell snaží přeměnit firmu založenou v roce 1984 na poskytovatele počítačových služeb pro podniky. K podobnému modelu přistoupily i Hewlett-Packard a IBM.

Společnosti ve společném prohlášení uvedly, že akcionáři EMC obdrží za jednu akci zhruba 33,15 dolaru v hotovosti a ve zvláštních akciích, které sledují hodnotu části ekonomického zájmu EMC v softwarové společnosti VMware, kde je většinovým vlastníkem EMC. Celková cena představuje 19procentní prémii k páteční ceně na burze.

Dohodu již schválila správní rada EMC, která hodlá schválení doporučit také akcionářům EMC. Obchod by měl být dokončen ve druhém nebo ve třetím čtvrtletí finančního roku Dellu, který skončí v únoru 2017.

Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze Dell akvizicí výrobce datových úložišť EMC sleduje možnost čelit klesajícímu trhu osobních počítačů a zaměří se více na zmíněné ukládání a archivaci dat. „Proto asi nepůjde o nějakou redukci českých aktivit, spíše by měla vzrůst orientace na institucionální zákazníky, neboť ti obvykle disponují rozsáhlým množstvím dat - od velkých výrobních firem, přes finanční instituce až například k nemocnicím,“ podotkl.

Zdroj: Týden ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama