globalfoundries-uspesne-otestovalo-14nm-vyrobni-proces-lpp-finfet
Novinka GlobalFoundries úspěšně otestovalo 14nm výrobní proces LPP FinFET

GlobalFoundries úspěšně otestovalo 14nm výrobní proces LPP FinFET

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

28. 9. 2015 18:30 10

Společnost GlobalFoundries v pátek potvrdila, že vyrobila první čipy pomocí druhé generace 14nm LPP (low-power plus) výrobní technologie.

Reklama

Výrobce o čipech prozatím neprozradil žádné podrobnosti, ale naznačil, že prototypy čipů vykazují vynikající výsledky zejména z pohledu poměru spotřeby a výkonu. Vzhledem k tomu, že si první vyrobené čipy vedou velice dobře, GlobalFoundries patrně zanedlouho začne přijímat objednávky pro výrobu složitějších čipů pro CPU či GPU. 

GlobalFoundries úspěšně otestovalo 14nm výrobní proces LPP FinFET
i Zdroj: PCTuning.cz

Očekává se, že AMD zůstane nejdůležitějším klientem a největším odběratelem nových čipů a tento výrobní proces využije také pro svoji příští generaci procesorů Zen. Hovoří se také o tom, že na 14nm výrobním procesu bude založena i nadcházející generace grafických čipů od AMD označovaná jako "Arctic Islands", nicméně v tomto případě se prozatím neví, kdo bude pro AMD GPU vyrábět. 

Prozatím bohužel nevíme, zda je GlobalFoundries připraveno čipy masově vyrábět, jelikož neznáme ani to, jakou výbavu tento výrobce používá. Hovoří se však o tom, že výrobce vybavil svoje továrny litorgrafickými stroji ASML Twinscan NXT: 1970Ci, které dokážou zpracovat až 250 300mm waferů za hodinu. Všechny stroje Twinscan NXT používají stejnou litografii využívající 193nm vlnovou délku, což je současný standard u většiny litografických systémů.

GlobalFoundries úspěšně otestovalo 14nm výrobní proces LPP FinFET
i Zdroj: PCTuning.cz

Prozatím je tedy jisté pouze to, že se s prvními masově vyráběnými čipy založenými na 14nm procesu od GlobalFoundries setkáme někdy během příštího roku nejspíše s příchodem procesorů Zen od AMD.

Zdroj: 12, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama