prohlednete-si-displej-sony-xperia-z5-pod-mikroskopem
Novinka Prohlédněte si displej Sony Xperia Z5 pod mikroskopem!

Prohlédněte si displej Sony Xperia Z5 pod mikroskopem!

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

14. 9. 2015 14:30 3

Jednou z největších senzací výstavy IFA byl jednoznačně smartphone Sony Xperia Z5. Toto zařízení se totiž zapsalo do historie jakožto vůbec první smartphone se 4K displejem (rozlišení 2160 × 3840 pixelů).  

Reklama

Vzhledem k tomu, že Sony Xperia Z5 má 5,5 displej, dostáváme se tím na pixelovou hustotu 806 ppi. To zaujalo i redaktory ze serveru GSMArena, kteří se displej telefonu rozhodli prozkoumat pod mikroskopem a odhalit tím, jak šli inženýři ze Sony na uspořádání subpixelů. Jejich objev je docela zajímavý.

Subpixely displeje jsou sice uspořádané klasickým RGB způsobem, ale přitom je každý řádek posunutý o jeden subpixel a směr posunutí se střídá v každém čtvrtém řádku.

Prohlédněte si displej Sony Xperia Z5 pod mikroskopem!
i Zdroj: PCTuning.cz

Toto uspořádání by zařízení mohlo dělat problémy s vykreslováním vertikálních čar. Otázkou je, jak tento nedostatek Sony řeší. Nabízí se možnost vypůjčování pixelů od sousedních bodů, společnost se však taktéž může spoléhat, že displej je tak jemný, že si uživatel tohoto nedostatku běžným pohledem nevšimne.

Abychom pochopili rozdíly v technologii, dávají redaktoři GSM Areny k porovnání mikroskopický snímek displeje OnePlus 2. V tomto displeji se naklonění subpixelů mění v každém řádku:

Prohlédněte si displej Sony Xperia Z5 pod mikroskopem!
i Zdroj: PCTuning.cz

Jakkoliv je 4K rozlišení displeje Sony Xperie Z5 velmi lákavé, uživatelé ho bohužel nemají moc jak využít. Všechny aplikace v Google Play Store jsou zatím omezeny rozlišením 1080 × 1920 bodů, takže se zbytek bodů prostě jen dopočítává. Dokonce i screenshoty obrazovky se v zařízení ukládají ve Full HD. 4K se tak aktuálně používá pouze při prohlížení fotek a sledování videí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama