iphone-6s-a-6s-plus-oficialne-predstaveny
Apple Novinka iPhone 6s a 6s Plus oficiálně představený

iPhone 6s a 6s Plus oficiálně představený

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

10. 9. 2015 10:00 17

Přibližně po roce od posledního vystoupení se společnost Apple vrátila na pódium a představila nám novou řadu iPhonů. Dostalo se na modely 6s a jeho většího bratříčka 6s Plus.

Reklama

Představení nových smartphonů od Applu vesměs potvrdilo předcházející spekulace, které v posledních měsících plnila různá fóra. Design nových iPhonů tak opisuje design zařízení z minulého roku, ale přináší několik drobných, i podstatnějších vylepšení.

iPhone 6s a 6s Plus oficiálně představený
i Zdroj: PCTuning.cz

Displej

Jednou z nejpodstatnějších novinek je Force Touch displej. Prvenství v tomto směru, jen tak mimochodem, před několika dny vyfoukla Applu čínská společnost Huawei, respektive její hliníkový model Mate S.

Force Touch disple dokáže rozeznávat různě silné dotyky prstů a adekvátně na ně reagovat. To znamená, že silným dotykem vyvoláte jednu funkci, slabým dotykem pak funkci docela jinou.

Funkce Force Touch by měla přinést větší uživatelský komfort a zároveň rozšířit možnosti vývojářů.

Dvojici smartphonů (se 4,7” a 5,5” displejem) bude chránit nové Ion-x sklo. To je údajně nejtvrdším ochranným sklem, které je v současné době v mobilním průmyslu dostupný.

Rozlišení displejů zůstává stejné, tedy 1334 × 750 pixelů v případě menšího modelu a 1920 × 1080 pixelů v případě většího modelu.

iPhone 6s a 6s Plus oficiálně představený
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipset

Další podstatnou novinkou nových iPhonů bude vylepšená generace čipsetů A9, která podle managementu Applu přináší až o 70% větší výkon (a to včetně 90% většího grafického výkonu) nežli čipset A8, který najdeme v předchozí generaci iPhonů.

Zařízení dále nechybí pohybový ko-procesor M9, který je samozřejmě velmi šetrný na spotřebu energie a dokáže zaznamenat naší denní aktivitu.

Pod Retina displejem pak najdeme druhou generaci skeneru otisků prstů s názvem „ID Touch“.

iPhone 6s a 6s Plus oficiálně představený
i Zdroj: PCTuning.cz

Fotoaparáty

Původní 8MPx iSight fotoaparát v nových iPhonech nahradí 12MPx kamerka, přičemž vylepšení se dostalo i na automatické zaostřování, které prý nyní bude o mnoho přesnější. Fanoušky fotografování by měly potěšit i reálnější barvy a fanoušky videí pak možnost natáčení 4K videí.

Rozlišení fotografií pořízených předním fotoaparátem bylo rozšířeno na 5MPx, k čemuž přibyl i nový „Retina“ blesk, což je přisvětlování fotografií skrze displej smartphonu.

V souvislosti s fotografiemi se na představení skloňovalo také slovní spojení „živé fotografie“. To by mělo označovat fotografie, které prostřednictvím Force Touch displeje a příslušného dotyku budeme moci rozhýbat do videa podobně, jako se hýbaly fotografie, respektive obrazy ve filmech Harry Potter. Živou fotografii však předtím budeme muset zachytit v základní aplikaci fotoaparátu.

iPhone 6s a 6s Plus oficiálně představený
i Zdroj: PCTuning.cz

Dostupnost

iPhone 6s a iPhone 6s Plus se na pulty obchodů dostane 25. září. To se však týká pouze vybraných trhů. V České republice (a na Slovensku) si tak na nové zařízení nejspíše budeme muset počkat o něco déle.

iPhone 6s a iPhone 6s Plus bude k dispozici ve 4 barevných provedeních. K původní trojici (stříbrná, černá a zlaté) přibyla ještě barva růžového zlata.

Co se týče vnitřní paměti, na výběr bude klasicky ze třech provedení – 16, 64 a 128GB verze.

A nakonec, pokud i přes lákavé novinky zůstanete u svých starých Apple zařízení, aktualizace na iOS 9 odstartuje 16. září.

Zdroj: 1,2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama